Гренландия
Гренландиял; Снимка: pixabay

Ледената обвивка на Гренландия се топи абсурдно рано

Гренланция отбеляза нов рекорд в топенето на ледовете

Гигантската ледена покривка на Гренландия се топи по-рано, отколкото би трябвало, и познайте какво – ние сме виновни. Според климатолози от Датския метеорологичен институт (DMI) 12% от ледената шапка вече показва признаци на топене. Това без съмнение е заради нетипично високите температури и количество дъжд вследствие на предизвиканите от човечеството климатични промени.

Регистрираната степен на топене на леда е съвсем нормално да се наблюдава в началото на лятото, но е безпрецедентна за средата на април. Това означава, че  рекордът за ранно топене на леда в Гренландия е надминат с цели 3 седмици. Дори когато през 2012 г. 95% от ледената покривка се топеше, това бе започнало доста по-късно през годината.

Ледената маса от 1,7 млн. кв. км (площта на Мексико) се топи и замръзва в лятно-зимен цикъл. Температурата в столицата на Гренландия Нуук достигна този понеделник до 16,6 °C, като разби последния рекорд за най-висока температура през април – 3,5 °C.

Процесът може да бъде спрян, но само до 2100 г

През летните месеци по-високите температури водят до стопяване на горния пласт от ледената покривка, а топлите вълни отнасят откъснатите ледени скали надалеч към ледените язовири, като по този начин не допускат навлизането на айсберги в океана. По-топлият климат е причина и за увеличаване на количеството валежи, а топлите басейни, оформени от тях, допълнително допринасят за масираното откъсване на огромни ледени маси.

Всички тези механизми като че ли заговорничат, за да постигнат пълното стопяване на ледената обвивка на Гренландия, и благодарение на човека, този процес ще приключи  много по-рано и ще доведе до по-сериозни последици, отколкото се очакваше. Безвъзвратно стопени са 3,9 млрд. тона лед от 2003 г. до сега.

За разлика от разпадането на ледения шелф, топенето на ледовете пряко и непосредствено вдига нивото на морското равнище. В рамките на следващия век случващото се в Гренландия ще покачи морското равнище с най-малко 6 метра.

Изследванията потвърждават, че процесът може да бъде спрян, но само до 2100 г., ако Парижкото споразумение за климата се спазва. В противен случай крайбрежните метрополиси като Ню Йорк и Маями ще бъдат унищожени.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg