Откриха липсващото звено за настъпването на ледникови периоди на Земята Заглавно изображение
Photo by Rene Asmussen from Pexels

Откриха липсващото звено за настъпването на ледникови периоди на Земята

Ново проучване разкрива дългогодишната загадка за климата и дава представа как в бъдеще планетата ни може да се промени. Учените твърдят, че са открили „липсващото звено“ в процеса, който води до настъпване на ледникови периоди на Земята.

Разтопяването на айсбергите в Антарктика е от ключово значение, съобщава екип от университета в Кардиф. Предизвикващо поредица от верижни реакции, то въвлича Земята в продължителен период от студени температури. Констатациите са публикувани в Nature от международен консорциум от учени от университети по целия свят.

Отдавна е известно, че циклите на ледниковите периоди на Земята претърпяват периодични промени, свързани с движението на планетата по земната орбита. Променя се количеството слънчева светлина, което достига до повърхността на планетата. Досега бе загадка как малките вариации в слънчевата енергия могат да предизвикат такива драматични промени в климата на Земята.

Тезата за настъпването на ледникови периоди на Земята

В своето проучване екипът предлага следната теза. В определен момент от движението на Земята по своята орбита около Слънцето антарктическите айсберги започват да се топят все по-далеч от Антарктида. Те изместват огромни количества сладка вода от Южния ледовит океан в Атлантическия океан. Южният океан става по-солен, а Северният Атлантик става по-сладък. Мащабните модели на циркулация в океана започват да се променят драстично. CO2 се извлича от атмосферата, а парниковият ефект намалява. Това тласка Земята към условия на ледникова епоха.

В своето проучване учените са използвали множество техники за възстановяване на минали климатични условия. Идентифицирани са малки фрагменти от антарктическа скала, изпуснати в открития океан при топенето на айсберги. Скалните фрагменти са получени от утайки, открити от Експедиция 361 на Международната програма за откриване на океана (IODP). Експедицията попада на един от най-мащабните подробни архиви на антарктическите айсберги с над 1,6 милиона години история. Тези отлагания са известни като „ледени развалини“.

Учените установяват, че ледените развалини причиняват постоянни промени в циркулацията на океана в дълбочина.

Посредством нови симулации на климатични модели, екипът установява, че айсбергите са способни да преместват огромни обеми от сладка вода.

„С учудване установихме, че тази взаимовръзка е съществувала при настъпването на всяка ледникова епоха през последните 1,6 милиона години. Спекулира се относно водещата роля на Южния океан и Антарктида в глобалния климат.. Доказването ѝ толкова ясно в геоложките доказателства беше много вълнуващо ”,

заявява водещият автор на изследването Aidan Starr от Cardiff University’s School of Earth and Environmental Sciences.

През последните 3 милиона години Земята редовно попада в ледникова епоха

В момента се намираме в междуледников период, през който температурите са по-високи.

Поради повишените глобални температури, в резултат на антропогенни емисии на CO2, изследователите предполагат, че естественият ритъм на ледниковите цикли може да бъде нарушен. Южният океан вероятно ще стане прекалено топъл. Антарктическите айсберги вече няма да стигат достатъчно далеч, за да предизвикат необходимите за развитието на ледникова епоха промени в циркулацията на океана.

Все пак, не можем да изключим вероятността да вървим към нова ледена епоха. Миналото лято учените констатираха опасно високи нива на CO2 за последните 3,3 млн. години. Почти по същото време НАСА предупреди, че парниковите газове ще вдигнат нивото на Световния океан с близо 40 см. Безспорно усещаме катаклизмите, свързани с повишаването на температурите. На този етап не е ясно докога ще продължи затоплянето.

Ако темата Ви харесва и желаете да я коментираме, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg