Заглавна снимка на дневна доза "Математика в древността"

Математика в древността – броенето в миналото

Знаете ли, че… Забавните на пръв поглед резки, които древните хора издълбавали върху каменни отломки и кости, посочват без съмнение, че още първобитните хора са използвали елементарна математика в древността.

Какво наричаме математика в древността?

Добавена снимка в дневна доза "математиак в древността"

Преди появата на математическите символи, нашите прадеди си имали обща представа за количества, инстинктивно разбирали разликите между, да кажем, една или две антилопи. Все пак изобретяването на символа и думата за абстрактната идея на числото две се се случило след много векове.

Древните хора проследявали циклични явления като фазите на луната и сезоните. Издълбаните резки в кости доказват, че човечеството е започнало да мисли за числа преди хиляди години. Но не бързайте да наричате това „математика“.

Напредването на човечеството в математиката

Това е дълъг процес, който се развива в продължение на хиляди години, носещ много успехи и в науки като медицината, химията, биологията и физиката. По-долу в текста можете да видите имената на двама известни математици, благодарение на които нашият свят се е развил в тези области.Добавена снимка в дневна доза " Древната математика - възникване на броенето "

Уилям Отред

Благодарение на него в математическите уравнения се използва наклонената черта „/“ като знак а деление, както и „x“ като знак за умножение.  Той е измислил термина „кубично уравнение“ както и съкращенията на функцията косинус „cos“ и функцията синус „sin“. На него се дължи сметачната линия и знака за успоредност „||“. Най-известното му откритие е сметачната линия, която се използва с цел бързи научни и инженерни изчисления с точност до втория знак след десетичната запетая.

Джон Непер 

Шотландски математик, астролог/астроном и физик. Той е известен с популяризирането на десетичната запетая и откриването на логаритмите.

А вие какво мислите за древната математика и нейното възникване, както и за съвременната такава? Можете ли да си представите какъв щеше да е светът без тях? Можете да споделите вашето мнение с нас в официалната ни фейсбук група Технологичното общество на България.

 

Свали като WallPaper (Full HD).

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Завършил съм средно образование с профил информатика и информационни, а интересът ми е Game Development. Обичам градивната критика, като много често давам такава.