STEM образованието

Над 100 директори на училища дискутираха бъдещето на STEM образованието

Европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта Мария Габриел бе специален гост на събитието

Гости от цяла Европа споделиха добри практики в сферата на образованието по време на първия Национален форум „Стратегии и решения за работещо STEM образование“, организиран в град Пловдив от издателство Клет България и вестник 24 часа. Събитието цели да повиши информираността и познаваемостта от обществото и образователните общности у нас за важността на STEM обучението за качествено и българско образование. Форумът събра над 100 директори на образователни институции, учители и съмишленици.

Гости на събитието

На събитието гости бяха Мария Габриел, европейски комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта; Мария Гайдарова, зам.-министър на образованието и науката, Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие и европейски политики” на община Пловдив, г-жа Мариана Чолакова, почетен консул на Германия в Пловдив.

Списъкът с чуждестранни гост-лектори включва още д-р Андреас Кастнер от Германия, образователен експерт с голям опит в сферата на STEM и Ангелина Скараки, експерт по STEM и роботика от Гърция представиха работещи STEM решения, реализирани на практика у нас и в Европа.

STEM образованието

“STEM образованието засяга всяка сфера от настоящето и бъдещето ни, а STEM уменията са за цял живот. Подкрепата за младите хора, създаването на интерес от научните изследователи и ключовата роля на учителите са предизвикателства, но и възможности. Днес, за талантите на България и Европа, e важно да свържем абстрактното с конкретното и превърнем интереса в стимул за кариера. Имаме нужда от техните идеи и решения.”, коментира Мария Габриел, европейски комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младежта.

“STEM образованието е големият ни шанс да направим ранно кариерно ориентиране и профилиране на децата, още в основното училище. Имаме нужда от нов подход как поднасяме информацията и уроците към децата. Основната ни задача в кратък период от време е да въоръжим децата със съвременни инструменти за учене и работа, за да могат те да бъдат ефективни и да им дадем шанс да се развиват според възможностите си”, акцентира Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие и европейски политики” на община Пловдив.

STEM образованието

Повече за STEM образованието

STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) е обучение, което е фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика. Подходът се основава на идеята за фокусирано обучение по четирите направления интегрирано в последователна парадигма на обучение, базирана на реално приложение.

На място бяха представени и първите у нас дигитални уроци за иновативно STEM обучение за ученици от 5. до 7. клас, разработени от издателство Клет България. Ресурсите са подходящи както за училища с изградени STEM центрове, така и за разнообразяване на часовете по всички природни науки.

Специално внимание бе отделено и на представянето на обобщаващи статистики първата в образователния сектор Оценка на социалното въздействие на Клет България за периода 2019-2022 г., изготвен със съдействието на „PwC (PricewaterhouseCoopers)  България“.

За издателство Клет България:

Издателство Клет България е водещо образователно издателство у нас, част от голямата европейска издателска група Klett. Учебниците и учебните помагала с марките Анубис, Булвест 2000 и Klett, осигурявани от издателството, са символ на качество за няколко поколения български учители.

Клет България доставя на българския пазар и учебни системи и помагала за чуждоезиково обучение на KLETT, университетските издателства – Cambridge University Press и Oxford University Press, големите европейски издателства Delta, Difusión, Éditions Maison des Langues и Casa delle Lingue, както и речници и самоучители с марката PONS и Langenscheidt.

Клет България е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, Българо-Британската бизнес Асоциация, Германо-Българската Индустриално-Търговска Камара и на Асоциация Българска книга.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.