Дневна доза - маслената лампа

Маслената лампа

Знаете ли, че…

След като човешката раса опитомила огъня и започнала да го използва като източник на светлина, се появила нуждата от по-компактно решение. Първото такова било маслената лампа, която се появила някъде около 70000 години пр.н.е.

Маслена е лампата с добрия джин на Аладин от небезизвестната приказка. Такава лампа била открита в гробицата на дъщерята на Цицерон. Тази лампа е горяла в затворено помещение – без кислород в продължение на 1600 години.

Горе-долу около 70000 г. пр.н.е, човечеството установило, че се нуждае от светлина и нощно време.

Преди това нашите прародители си седели докато се мръкне, а после искали или не отивали да си легнат. Когато лампата била изобретена започнал да се оформя по-изтънчен нощен живот. Първоначално те използвали мидени черупки, кухи камъни като съдове, в които запалвали мъх натопен в животинска мазнина, който горял с пламък.

Като се развила индустрията се променили материалите, от които се правели лампите и те били може би първият масово произвеждан продукт в историята. Правели се от теракота, бронз, камък и алабастър. Били по-лесни и преносими от факлите, можело да се използват много пъти. В тях се използвал като гориво зехтин, сусамово масло, рибно масло, китова мас и пчелен восък.

За какво се употребявала маслената лампа?

Освен у дома и за работа, маслената лампа била употребявана в  ритуалите на множество религии от началото на записаната история. Древните египтяни палели хиляди маслени лампи в храмовете си, домовете си и обществени места, по време на церемония в чест на Богиня Наиф. Те осветявали статуите на боговете, същото правели и гърците. Римляните палели маслените лампи да почетат богинята на домашното огнище Веста. В християнството маслената лампа символизира вечен живот и самия Господ. Индуизмът също използвал маслени лампи в своите ритуали и като символ на просветление.

Свали като WallPaper (Full HD)

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About LadyF

Аз съм писател на свободна практика. Опитен, качествен, гъвкав, оригинален, отличен писател.