Начало / Герои / Отборите по информатика – шампиони и вицешампиони на Балканските олимпиади 2018
информатика

Отборите по информатика – шампиони и вицешампиони на Балканските олимпиади 2018

26 + 12 = 8 + 8. Уравнението не е сложно – двете паралелни Балканиади наредиха България отново на челните места, с общо 8 медала за 8-те български олимпийци по състезателна информатика.

Тази година две от най-важните състезания в региона обединиха сили и се проведоха под един покрив – Балканската олимпиада за старша възраст и Младежката балканска олимпиада по информатика (БОИ и МБОИ). Между 7 и 13 юли в румънския град Тимишоара се състояха паралелно съответно 26-отото и 12-ото издания на балканските надпревари по информатика.

Традиционно държавата ни се представя достойно в състезанията, нареждайки се в челните позиции на полуострова.  И тази година високите резултати отново са налице – първо място в отборното класиране за младежкия отбор и второ място за старшия, с 4 медала на “Малката” балканиада и още 4 в рамките на “Голямата”.

През изминалата седмица двата български отбора мериха сили съответно с 8 и 13 други делегации от Балканите, сред които Сърбия, Гърция, Молдова, Черна гора и др. Двата национални отбора на Балканиадата бяха в следните състави:

БОИ:

  • Андон Ивайлов Тодоров, 8. клас, СМГ, София – златен медал
  • Виктор Ивайлов Кожухаров, 9. клас, ПМГ, Русе – златен медал
  • Георги Георгиев Петков, 8. клас, СМГ, София – сребърен медал
  • Константин Каменов Каменов, 8. клас, СМГ, София – бронзов медал.

МБОИ:

  • Александър Тонев Кръстев, 11. клас, МГ, Варна – златен медал
  • Виктор Николаев Терзиев, 12. клас, СМГ – сребърен медал
  • Мартин Даниел Копчев, 8. клас, ПМГ, Габрово – сребърен медал
  • Радослав Стоянов Димитров, 11. клас, МГ, Пловдив – сребърен медал.

Ръководители на отборите са съответно гл. ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Руско Шиков (Школа „Шикови“, Ямбол) за БОИ, и Пламенка Христова (Русенски университет) и Петър Пламенов Петров (София) – МБОИ.

Всички състезатели имат опит от международни, балкански и европейски формати през последните няколко години. На младежкия отбор предстои да се изправи пред конкуренцията на втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI. Това ще се случи по-късно този месец в Русия. А по-големите ще участват в Международната олимпиада по информатика в Япония в началото на септември.

До 2017 г.  олимпийските състезатели по информатика са спечелили от участията си в БОМ общо 20 златни, 25 сребърни и 20 бронзови медали. България се включва във всички нейни издания с изключение на едно, като е била домакин през 1995 г., 2004 г., 2009 г. и 2015 г.

Младежката балканиада е по-нов формат, за първи път се провежда през 2007 г. в Белград, Сърбия. До 2017 г. българският отбор е спечелил над 40 медала.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.