Заглавна снимка на дневна доза "Древните календари - част от историята на Китай"

Древните календари – част от историята на Китай

Знаете ли, че…

Древните календари в Китай се контролирали единствено от Императора. Преди 1000-ната година печатарите в Китай нямали право да произвеждат календари, защото това се е водило за незаконно. Хората са приемали датите като личен подарък от владетеля за народа.

Ние живеем в свят, в който всеки е наясно кой ден е днес, но в миналото цивилизациите са имали доста различни представи за времето. Тогава датите и отброяването на дните предизвиквали страхотни спорове. Стандартизирането на мерни единици и научни понятия са решили този и подобни проблеми в нашето съвремие. Все пак без тях може лесно да настъпи хаосът от древното минало. Това е една от причините, поради които трябва да се радваме, че човечеството вече не използва древните календари.

Летоброение без календари

Вмъкнато изображение, което изобразява китайския дневен календар.
Източник: http://ancients-bg.com/

Това е била епоха без часовници, без календари и хората не са били единодушни дори по въпроса кога е Нова Година. Различните календари са използвали дори различни събития за отправна точка – било то фазите на Луната, встъпването на новоизбраните консули (в Древен Рим) или раждането на Христос… Календарните дати били въпрос на различни, силно изразени лични предпочитания.

Липсата на стандартизирано отмерване на времето и летоброенето води и до затруднения в разгадаването на начина на мислене в миналото. Следвайки логиката на всеки календар, можем да разберем много за културата, вярванията и ценностите на времето, в което е бил използван.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Завършил съм средно образование с профил информатика и информационни, а интересът ми е Game Development. Обичам градивната критика, като много често давам такава.