Hearthstone - новите карти от The Witchwood

Анализ на новите карти от The WitchWood, част 1

Здравейте отново, приятели! Както вече сигурно сте чули, новото разширение за Хартстоун най-накрая беше обявено! То се казва “The Witchwood”! В тази статия ще направя анализ на шестте обявени нови карти и ще ви дам моята оценка за тях. Скалата на оценяване ще е както следва – Лоша, Средна, Обещаваща и Страхотна. А с тази статия ще поставим началото и на една серия, в която ще анализирам и оценявам новите карти от The WitchWood след всяка нова порция, която Близард обявят.

Новите карти от The WitchWood – Yay or nay?

Хайде да започваме! От Близард обявиха шест нови карти, като три от тях са неутрални легендарни. Също така, имаме една рядка карта за Войн, както и една нормална и една рядка неутрални карти.

Baku the Mooneater

Откриваме ревюто с Baku the Mooneater или по нашенски – Баку Гладният! Още с първата карта виждаме едно много готино и интересно ново условие. A именно – това e възможността да създадеш колода, ползвайки единствено карти, чиято стойност в мана е нечетна. Представете си трите принца от Knights of the Frozen Throne, но на стероиди. Това ограничение осакатява колодата ви пет пъти повече, отколкото принцовете. За сметка на това не е нужно да изтеглиш самата легендарна, за да получиш ефекта ѝ, което компенсира високата цена. Самият ефект на тази карта подобрява умението на вашия герой по същия начин, както Justicar, и това вече е потвърдено и от Близард!

В случай, че сте забравили какви са подобрените версии на уменията на героите, ето ви един пищов!

Като цяло мисля, че този ефект е много добър, но не ми се вярва, че ще успеем да намерим ефективно приложение на тази карта в сериозно тесте. Е, всички това казваха и за Келсет и Талдарам, но пък вече редовно ги срещаме в игра. Според мен има шанс Войнът да намери приложение на тази карта, както може би и Уорлокът, но за останалите класове се съмнявам.

Бих искал да поспекулирам малко тук. Ако се зачетете внимателно в картата, ще забележите, че липсва поясненето „подобрява началното умение на вашия герой“, така че може да си помечтаем и за подобрени умения на Рицарите на смъртта? Това би било доста яко… и счупено… и най-вероятно няма да се случи. Но за всеки случай нека поясня, че само половината от класовете биха се възползвали от този ефект. Да си припомним – само Маг, Друид, Шаман, Паладин и Роуг имат Рицари на смъртта с нечетна мана стойност.

Сама по себе си, картата има сравнително ниска атака и защита за цена от девет мана, но пък има етикет – Звяр, така че може и да видим някакви синергии около това.

Оценката ми за тази карта е „Обещаваща“ в най-добрия случай, но може да клони към Средна!

Genn Graymane

Нека продължим с братовчеда по ефект на Баку, Genn Greymane. Тук виждаме много сходен ефект, но този път ограничаващ използването на четни карти. Самият ефект много прилича на този на Раза, но може да се използва от всеки клас, а не само от Прийст! Тук няма място за спекулации, тъй като изрично е написано – този ефект важи само и единствено за базовото умение на вашия герой! Съжалявам, Андуин…

Самата карта също има сравнително ниски показатели за цената си и няма етикет. В момента не виждам кой клас би си позволил да съсипе колодата си, за да се възползва от този ефект. Може и да греша за тази карта, но ѝ давам Лоша оценка! Все пак, трябва да се има предвид, че това е само началото на новото разширение и остават още 129 карти. А пък те може и да предложат още синергии с уменията на героите, които биха обезсмислили сегашната ми оценка.

Azalina Soulthief

И тъй като сме на Легендарна вълна, нека видим Azalina Soulthief. Отново виждаме забавен нов ефект. На пръв поглед тази карта много наподобява King Togwaggle и някои от вас биха казали, че това е меме карта… и май ще се окажете прави! Все пак трябва да се вземе под внимание, че това може да бъде един много ефективен начин, с който отново да заредите празната си ръка. Ако имате една-две карти, а вашият опонент има девет-десет, то за седем мана рязко ще подобрите положението си.

Но кого заблуждавам? Никой няма да играе Azalina в сериозна колода. Показателите на Крадлата на души са изключително занижени. Може би Близард смятат, че ефектът ѝ е прекалено силен? Сигурен съм, че ще се получат доста интересни и забавни комбинации с тази карта, но няма да е на турнирите.

Оценката ми за тази карта е Лоша!

Pumpkin Peasant

Нека преминем към Тиквения плеб… опа… Селянин – Pumpkin Peasant! И тази карта има нов ефект! Тук виждаме нещо като подобрена версия на Shifter Zerus,  но това не е за хвалене, все пак всички знаем, че той не става за нищо! Тази карта също така има и Lifesteal ефект, като може да бъде използвана като 2 атака/4 кръв или като 4 атака/2 кръв, в зависимост от това в кой ход ще я изиграете. Картата има нелоши показатели, а Lifesteal ефектът също не е никак лош, но както видяхме, карти с този ефект рядко се използват в сериозни игри. За сметка на това, Селянинът би бил незаменим в арена!

Тъй като картата има две форми, според мен е редно да дам и две оценки! За арена ѝ давам Страхотна оценка! Иначе картата си е Средна.

Phantom Militia

Досега обсъждахме карти с нови ефекти. Време е да обсъдим и картите с нови механики! Първата нова механика от новото разширение е Echo! Или Ехо на български. Самата карта е Phantom Militia и има сносни показатели за цена от 3 мана с Taunt. Ефектът напомня доста за Valeera the Hallow и нейният Shadow Reflection, но за разлика от него тази карта може да бъде изиграна няколко пъти в един и същ ход. С тази карта мисля да започна една своя мини поредица – „Дръзки предположения с Крис!“

Ето и моето предположение! С новото разширение, Близард ще пуснат нови карти, подобни на Emperor Thaurissan, с които ще можете да намаляте цената на картите в ръката си. Също така е много вероятно да видим нова карта, която намаля цената само на една карта от вашата ръка. Нов тип тесте, пълно с Ехо карти и карти, намалящи цената им, ще започне да доминира метата! Край на предположението!

Относно оценката за картата, избирам Обещаваща!

Militia Commander

И последната карта, която ще анализирам, е рядката карта на Война – Militia Commander с новата механика – Rush! Най-накрая от Близард са решили, че е време Войнът да отлепи от дъното! Ако продължават в същия дух, може и да видим едно-две негови тестета и на турнир! Като цяло, тук виждаме карта с 5 атака и 5 кръв (поне в първия ход, в който я изиграете), която има по-лоша версия на Charge. Rush механиката означава, че можете да атакувате противникова единица в същия ход, в който сте изиграли своята Rush единица, но не можете да атакувате противниковия герой.

Чакай, ама вече не бяхме ли виждали такъв ефект при карти като Charged Devilsaur? И да, и не! Да, Динозавърът може да атакува противникова единица в хода, в който е изиграна, а не може да атакува лицето на противника в първия си ход! Но ако използваме Cube върху Charged Devilsaur и върху Rush единица, резултатите няма да са еднакви. В този случай Динозавърът ще може директно да атакува лицето, докато Rush единицата – не!

Картата има голям потенциал и за това оценката ми за нея ще е Обещаваща!

Something Wicked This Way Comes

Hearthstone The Witchwood

Ако трябва да сме честни, Близард почти обяви и седма нова карта в края на видеото за новото разширение! Доста съм развълнуван за тази карта! Отначало реших, че това ще е нова легендарна Уорлок карта, но ако се вгледате, ще забележите, че кантът на картата не е лилав, а е син и има светкавици, което означава, че е Шаман карта! Може би тази карта е ключът към възкръсването на този клас? Щом дори и Бен Броуд смята, че е прекалено силна, значи наистина ще е силна! Вие какво мислите? Пуснете по един коментар, за да я обсъдим!

A oценката ми за нея е… Нямам търпение!

Та това беше анализът на първите карти! Надявам се статията да ви е харесала! Ако това е така, то защо не я споделите и с приятел?

До скоро!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Kris O Five

Фитнес ентусиаст, Магистър "Мениджмънт на Европейски проекти" и Изпълнителен директор през деня! Заклет Геймър и Ютубър по душа! :) Здравейте, аз съм Kris O Five! Ако се интересувате от Hearthstone и това как да станете по-добър играч, следете статиите ми тук, както и канала ми в Ютуб - https://www.youtube.com/c/krisofivehearthstone