Начало / Кино и TV / Питър Джаксън режисира дигитализиран документален филм за Първата световна война
Питър Джаксън режисира документален филм за ПСВ

Питър Джаксън режисира дигитализиран документален филм за Първата световна война

Режисьорът на „Хобит“, „Кинг Конг“ и прототип на Sam Gamgee (Самознай Майтапер) от „Властелинът на пръстените“ Питър Джаксън оглавява британски проект – документален филм за Първата световна война. Продукцията, която ще бъде представена през есента на 2018-та, ще се състои преди всичко от дигитализирани архивни ленти от периода. Филмът на Джаксън ще се разпространява и в английските средни училища, и по BBC One. Финансирането е осъществено чрез дарения от националната лотария, Държавния департамент по изкуство и Съвета за изкуство на Великобритания.

Държавната инициатива за създаването на филма предполага, че Питър Джаксън ще има пълен достъп до огромния британски каталог на видео записи от времето на войната.  Режисьорът е известен със своето майсторство в епичното и Голямата война изглежда изключително подходяща. Жестоката реалност на окопната битка въвлича в ужаса си милиони войници, като за пръв път в историята кино камери придружават армиите. През 1914-та фронтове опасват целия европейски континент, взимайки живота на 41 милиона военни и цивилни от целия свят по време на конфликта. Развитието на технологиите от Златната епоха на мир и прогрес от средата на 19-ти век до този момент превръща войната в колосална и невиждана дотогава машина за смърт. Скоро, благодарение на проекти като този, ще можем да видим събитията, както са се случили. Филм в 5 части, съставен от оцветени версии на огромно количество кадри, вече бе създаден от National Geographic:

За дигиталната работа по своята версия Питър Джаксън обещава дори повече: „Правим филм, който не е просто обичайното, което сте очаквали от документален филм за Първата световна война. Правим филм, който показва невероятни кадри, в които лицата на хората се доближават до вас, филм, в който хората оживяват.“ Интересно е как автор на художествени филми ще се справи с многопластовото представяне на документално кино, особено имайки предвид институционалната обвързаност в случая. Успокоителното е, че събитията са продължили повече от четири години, и продукцията трудно би била скучна, дори и Джаксън да я разтегли до обичайните три 3-4 часови части.

Питър джаксън ще режисира документален филм за Първата световна война
Източник: National Geographic
Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Михаил Иванов