д-р Маргарита Маринова от SpaceX

Д-р Маргарита Маринова с ключов принос в програмите за изследване на Марс на Space X

Още една дама успешно допълва поредицата „И ние сме дали нещо на света“ – д-р Маргарита Маринова. Това е първата българка в компанията на Илън Мъск Space X, която от 2013 г. работи като старши авиационен инженер по въпросите на Марс и разработката на двигателни системи.

Сънародничката ни има съществен принос в разработването на Falcon Heavy – най-мощната ракета в света, която миналата седмица пое към първата си мисия на Червената планета.

Д-р Маргарита Маринова е получила престижното си образование от Масачузетския и Калифорнийския технологични институти. Преди да стане колега на Мъск, е работила в Airbus и NASA. В Американската космическа агенция тя е проучвала негостоприемните райони на Земята, подобни на тези на Марс. Лично Илън Мъск я привлича в своята компания.

Откакто работи в Space X, българката работи усърдно за намаляване на разходите на пътуването извън родната планета.д-р Маргарита Маринова пред ракетата на Space X

В ексклузивно интервю за технологичния сайт canada2067.ca д-р Маргарита Маринова сподели:

„Мисля, че успехът на една работа е комбинация от стремежа към подобряване на живота на хората и вдъхновяващи личности. Имаме нужда и от двете. Отиването на Марс подобрява живота ни, като същевременно вдъхновява поколенията да мечтаят“.

И ето как тя описва работата си: „Едно от нещата, заради които много се радвам на работата си е, че мога да правя толкова много различни неща! Тази гама от дейности се вписва добре в моя широк кръг от интереси: от тестване на дюзи за ракетни двигатели в Германия до изучаване на екстремни среди като Антарктика и повърхността на Марс и работа върху ракети за многократна употреба“.

В интервюто д-р Маргарита Маринова разказа още, че от дете е била привлечена от звездите и начините, по които те могат да бъдат достигнати. Тази мечта е подхранвана, докато родителите ѝ говорили за полета на Юрий Гагарин и други технологични революции в космическата история на човечеството.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.