Китай изстреля първия в света 6G сателит

Китай изстреля първия в света 6G сателит

Само преди година Поднебесната империя даде старт на проекта за собствена мобилна интернет връзка от следващо поколение. Планът е тя да заработи през 2030 г., а като резултат първият 6G сателит е вече в Космоса

Макар да се намираме твърде далеч от стартирането на 6G връзка, чрез експерименталния сателит китайските инженери ще тестват нов тип комуникационни вълни, надвишаващи 100-кратно скоростите на 5G. Новият 6G сателит е кръстен на един от разработчиците си и е с тегло около 70 кг. Изстрелян е в петък, 7.11.2020, заедно с още 12 други сателита.

Цел на китайския 6G сателит

Със своите високотехнологични устройства, сателитът ще тества използването на терахерцови вълни в Космоса. Това са високочестотни вълни, които имат способността да прехвърлят данни със скорост от 50 гигабита в секуда. Да, правилно – около 100 пъти по-бързо от скоростта на днешните безжични технологии. Новият сателит разполага и с технология, която ще се използва за мониторинг на бедствия при посевите и предотвратяване на горски пожари.

Предвид бързият напредък в оръжейните технологии на Поднебесната, включващи безпилотни летящи апарати, както и въобще тенденцията за високотехнологично превъоръжаване по света, съвсем логично е Китай да наблегне на разработката на свръхбързите комуникационни космически технологии. Ако разполагаш с най-бързия интернет в света, излъчван от собствени спътници, прихващането и обезвреждането на чужди технологични средства за нападение е много по-лесно и автономно.

„Целта на 6G е да комбинира сателитната комуникационна мрежа с наземната комуникационна мрежа“,

каза Xu Yangsheng, член на Китайската инженерна академия.

„Честотната лента на 6G е настроена да се разширява от спектъра на милиметровите вълни – 5G до терагерцовия спектър“,

каза той, цитиран от държавната телевизия CCTV.

„Този ​​експериментален спътник бележи първия опит технологията на терагерцовата комуникация да се провери в Космоса.“

Сателитът е изстрелян от Taiyuan в провинция Shanxi в северен Китай с ракета-носител Long Long-6. Тя е извела в орбитата и 10 търговски сателита за дистанционно наблюдение. Известни като NewSat9-18, те са разработени от аржентинската компания Satellogic.

Не само държавата разработва 6G

Докато ЕС изпълнява плана си да наложи 5G до 2025 година на цялата си територия, Китай стартира изследванията и разработката на 6G миналия ноември. Това се случи само дни след като 5G мрежите станаха достъпни в страната. Бяха избрани 37 специалисти по телекомуникации от университети, институции и корпорации. Задачата им бе да образуват панел, на който да се изложи разработването на 6G и да се докаже, че това е научно осъществимо.

Междувременно излезе информация, че паралелно с държавата, няколко китайски телекомуникационни компании също са започнали свои собствени изследвания на 6G. Сред тях са Huawei, ZTE, Xiaomi и China Telecom.

Към момента липсват доказателства, че експерименталната технологията ще бъде част от крайния стандарт. Помним споровете около стартирането на 5G и бунтовете, породени от опасенията, че технологията може да бъде опасна за хората. Съвсем логично е да предположим, че тези страхове ще се прехвърлят и към 6G, и то, най-вероятно, в много по-голям мащаб.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg