Нова лаборатория по вградени системи за управление в ТУ-София

ТУ-София с нова лаборатория по вградени системи за управление

На 20.10.2020 г. от 10:30 часа в Учебен корпус 2 на Техническия университет – София, Факултет по Автоматика откри своята нова факултетна лаборатория по вградени системи за управление в зала 2120 Б.

В лабораторията ще се обучават магистри от най-новата специалност на факултета „Вградени системи за управление“. В нея студентите ще усвоят базови знания относно принципите и методите на автоматизираното управление, които ще се имплементират във вградените системи за управление. Лабораторията е обновена и оборудвана с помощта на Костал Софиясофт България ЕООД – водеща фирма в разработването и производството на електроника и електромеханични компоненти за автомобилната индустрия.

Младите специалисти от новата специалност на ТУ-София ще имат прекрасната възможност да приложат на практика придобитите знания в новосъздадената лаборатория по вградени системи за управление. Лабораторията е с капацитет 18 места за лекции и семинарни упражнения и 9 лабораторни места, оборудвани с компютри и комплекти за разработване на вградени системи за управление.

Нова лаборатория по вградени системи за управление в ТУ-София

Какво представляват вградените системи за управление?

Съвременният свят изисква нови решения на съществуващи задачи, внедряване на теорията в практиката, за да се отговори на необходимостта от комуникация и управление между хора и машини. Вградената система за управление представлява специално проектирана система, при която компютърът е вграден (embedded) в самото устройство, което трябва да управлява. Те не са компютри в смисъла на настолните компютри или лаптопи, тъй като са програмирани да изпълняват ограничен брой предварително дефинирани действия.

Вградените системи за управление присъстват навсякъде в ежедневието ни – във всеки мобилен телефон, в потребителската електроника, в автомобилите, самолетите и всички модерни транспортни средства, както и в индустриалните процеси.

Лабораторията беше открита от Ректора на ТУ-София, проф. дн инж. Иван Кралов, който заяви, че

В нашия университет най-много държим на качеството на обучението, за да можем да отговорим на очакванията на работодателите“ – заяви проф. Кралов.

Нова лаборатория по вградени системи за управление в ТУ-София

Официален гост на събитието бе Красимир Паскалев – Управител на Костал Софиясофт България ЕООД. Г-н Паскалев изрази удоволствие от работата си с ТУ-София и сподели, че завършването на лабораторията е плод на идея, появила се преди 5 години. Той подчерта, че е важно

„Освен теоретичните знания да дадем възможност на студентите да се сблъскат с част от проблемите на реалния живот.“

Нова лаборатория по вградени системи за управление в ТУ-София

Деканът на факултета Доц. Нина Николова благодари на екипа на Красимир Паскалев и

на ректора на ТУ-София проф. дн инж. Иван Кралов за създаването на лабораторията:

„Фирми като „Костал Софиясофт България“ и хора като вас доказват, че инвестицията в образование не е пилеене на пари, а инвестиция в бъдещето на България“.

На срещата присъстваха още зам. ректори, декани, преподаватели и студенти от  Технически университет – София.

Повече информация относно технологични, инженерни и събития, свързани с дигитален маркетинг и реклама можете да намерите в нашата група – Технологични събития. Ако желаете нашите читатели да научат повече относно събитие, което Вие организирате, не се колебайте да се свържете с нас!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg