5G

5G ли? Какво е това и защо всички говорят за него

5G е пето поколение клетъчни мрежи. Тази технология ще даде повече скорост на мобилния интернет, който телефоните и таблетите използват

Първото поколение (1G) излиза около 1982 г. То е напълно аналогова система. Дигитализацията започва с идването на 2G, което се случва около 1991 г. С тази технология става възможно използването на GPRS и EDGE. Близо 10 години по-късно 3G мрежите предлагат доста по-бърза скорост. Още 10 години по-късно можем да се насладим на LTE мрежите, или както ние ги наричаме – 4G. Може би забелязвате, че ново поколение мобилни мрежи се появява долу-горе на всеки 10 години. С кратки сметки (и с малко информация по темата) можем да кажем, че 5G ще се появи около 2020 година.

Когато това се случи, ще имаме нужда от телефони, които са съвместими с 5G мрежите

Тъй като се очаква скокът на по-новата мрежова технология да се случи едва след около 3 години, надали скоро ще видим смартфон, който да я поддържа. Безсмислено е да имаш екстра, която не можеш да използваш.

Лицензирана е нова мобилна технология, наречена mmWave. Името й може да се разкодира като вълна с дължина от милиметър. Колкото по-къса е една вълна, толкова по-висока е честотата, с която тя се прехвърля. А по-високата честота означава бърз интернет. Ако сегашният LTE стандарт си служи с честота между 700 MHz и 2100 MHz, то mmWave има лиценз за използване на честоти от 28 000, 37 000 и 39 000 MHz. Всъщност опитно е доказано, че mmWave може да работи и на 64-71 GHz (64 000 – 71 000 MHz), но за тези честоти не е издаден лиценз.

Друго преимущество на по-високите честоти, освен скоростта, е че могат да се прихващат от антени с по-малки размери. Това означава, че за всяка от новите честоти в смартфоните могат да се вградят отделни малки антени. Това пък ще рече, че… ще имаме много хубав обхват и много хубав интернет.

За момента всичко, което се говори за скоростта на интернет при 5G, е в сферата на гаданията. Няма официални данни, тъй като… скоростта все още не е договорена, но както разбрахме съвсем скоро от Световната Мобилна Конференция (MWC 2017), 5G ще се стъпи официално на пазара до 2-3 години.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg