5G комуникациите

До 2025 г. ЕС въвежда 5G комуникациите на цялата си територия

5G комуникациите (5G – fifth generation) бяха един от основните фокуси на тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес. Събитието, което събра телеком бранша в Барселона, и през тази година се наложи като водещия технологичен форум в Европа. Кореспондент на Technology.bg взе участие в него, за да ви запознае с най-интересните акценти.

Концепция

Мобилните комуникации от пето поколение, които бяха анонсирани за първи път на мобилния конгрес преди три години, бяха водеща тема. Лично Андрус Ансип, заместник–председател на Европейската комисия излезе пред аудиторията на форума, за да подчертае ангажимента на ЕС към следващото поколение мобилни мрежи.

Според представители на екипа му налагането на единен дигитален пазар не би било възможно, ако до 2025 г. 5G комуникациите не са заработили на цялата територия на Общността.  Това съответно ще изисква и по-гъвкав регулаторен режим, както и сериозни инвестиции.

Водещи компании от бранша, сред които телекоми като Telenor и доставчици на мрежово оборудване като Nokia, също използваха форума, за да покажат своя ангажимент с развитието на 5G комуникациите.

Очаква се 5G комуникациите да обезпечат бъдещото развитие на сегменти като Internet of Things, автономните коли, виртуалната и добавената реалност. Въпреки тази сериозна подкрепа, още е рано да се прогнозира кога ще видим навлизането на мобилните услуги от пето поколение. Причината е, че технологията все още е на прекалено ранен етап от своето развитие, още не са създадени съответните мобилни стандарти, нито е освободен честотен капацитет за новите мрежи.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Йордан Манов

Никога не е късно да станеш за резил... :)