Intel Xe Max – Xe архитектурата за лаптопи

Новата серия лаптопи на Acer – Swift 3X  ще бъде екипирана с 11-то поколение Tiger Lake-базирани процесори с възможност за конфигурации до Core i7 и първите дискретни варианти на Intel Xe Max. Нови цветове, WiFi 6, USB-C с Thunderbolt 4 и дълъг живот на батерията закръглят останалото, що се отнася до лаптопите. Модели на Asus също се очакват с опции за новите графични кари, но не сте тук да си говорим за лаптопи, нали?

Intel Xe Max – първите (дискретни) графични карти от Intel

Intel DG1 - тийзър от CES 2020. Източник: forbes
Intel DG1 – тийзър от CES 2020. Източник: forbes

Неофициалното или кодовото име на първото поколение дискретни графични карти беше DG1. И с първите новини за интеграция в реални продукти, вече знаем и името за лаптопи. За първи път видяхме детайли относно DG1 в началото на 2020 г. Тогава разбрахме, че Xe архитектурата ще бъде много гъвкава. От компанията обещаха приложения на продукта от модели за тънки и леки лаптопи до сървърни решения. Очакваме Xe да заеме своето място и в други ключови сегменти като PC/гейминг варианти на картата и работни станции. Но, докато стигнем до там има още време, така че нека се съсредоточим върху потвърдените данни за Intel Xe.

Xe архитектурата – първи стъпки

Intel Xe архитектурата - приложения, включващи и Intel Xe Max. Източник: tweaktown
Intel Xe архитектурата – приложения. Източник: tweaktown

Първият реален дебют на Xe беше в интегрирани графични решения с 10-то поколение мобилни процесори – Ice Lake. Това беше най-големия скок в производителността на интегрираните графични решения от 10 години насам. Очаква се 12-то поколение процесори с кодово име Alder Lake да предложат още един съразмерен скок в производителността, гарантирайки още интересни новини около Xe архитектурата.

Следващата стъпка отново е за по-маломощни решения. Все пак говорим за графични карти за лаптопи. Минаваме от Ultra Mobile стъпалото в изображението горе, към PC mobile. А виждате кое е следващото стъпало, нали? Точно така – гейминг! Имаме информация, че гейминг варианта ще поддържа ray tracing на хардуерно ниво. Очакваме геймърски варианти на същата архитектура със затаен дъх! А вие?

Споделете какво мислите за Xe решенията на Intel в коментарите или заповядайте да дискутираме заедно очакванията ни към Intel във фейсбук групата ни – Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.