Intel се отказва от бизнеса си с NAND памети в полза на корейската SK Hynix

Intel се отказва от бизнеса си с NAND памети в полза на корейската SK Hynix

Сделката за 9 млрд долара ще бъде окончателно приключена през 2025 година и ще направи корейската компания лидер на пазара за NAND памети

Американският технологичен гигант Intel ще продаде бизнеса си с NAND памети. Според световните агенции, стъпката е част от новата политика на фирмата да преразгледа производствата си, за да се съсредоточи в най-силните си отрасли. Новината идва след анонса от преди два месеца, че компанията ще забави производствения си процес.

Няма как дългогодишният лидер в производството на процесори да не е разочарован от факта, че бе изпреварен от основния си конкурент AMD. За да поведе отново в технологичната битка, Intel ще се освободи от бизнесите, в които държи сравнително малки пазарни дялове. Един от тях е този с NAND памети, в който на компанията се падат „едва“ 11,5%. Още толкова държи Micron. Kioxia е на второ място със 17, 2%, а лидер на пазара е Samsung с 31,4%.

Сделката за Intel-ските NAND памети

Правоприемник на бизнеса с NAND технологии на Intel е корейската мега компания за чипове и памети SK Hynix, основана като Hyundai Electronic Industrial през 1983 г., известна и като Hyundai Electronics. SK Hynix е третият най-голям производител в света на полупроводници. Корейската компания ще плати на Intel 9 млрд щатски долара. Плащането ще се извърши на два транша. Първите 7 милиарда ще бъдат преведени веднага след като регулаторните органи на двете страни одобрят сделката. Останалите 2 милиарда ще бъдат преведени при финализирането ѝ през 2025 година. SK Hynix ще придобие цялото know how, свързано с производството на NAND памети за SSD дискове, смартфони и други устройства. Фабриката Dalian в Китай също ще премине в ръцете на корейците, но това ще стане след 5 години, когато сделката бъде приключена. Високоскоростната памет Optane за сървъри и центрове за данни не е обект на продажбата и остава собственост на Intel.

Според някои анализатори, сериозна причина за сделката с SK Hynix са влошените отношения между САЩ и Китай. Имайки предвид, че основното производство на NAND памети на фирмата е именно там, твърденията звучат правдоподобно. От друга страна, миналата година Intel продаде на Apple по-голямата част от бизнеса си с модеми срещу сумата от милиард долара. Тогава конкурентът на AMD обясни, че сделката ще му позволи да наблегне върху разработването на 5G.

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg