nvidia gtx 1650 чип

GTX 1650 без драйвери се появи на пазара

Това е прецедент в историята на nVidia – пускането на видеокарта на пазара, но без драйвери. Случвало се да е липсва консенсус относно цената, пропуснати срокове, лоши драйвери и какво ли още не. Но, това е прецедент. GTX 1650 e вече официално на пазара, но нито една медия не е получила драйвери, за да тества картата преди да бъде налична на пазара. Без тестове, няма и ревюта. Без ревюта, потенциалните клиенти пазаруват „на доверие“. Защо се появява на пазара GTX 1650 без драйвери? Четете надолу, за да разберете повече за цялата история!

Историята: GTX 1650 без драйвери

Не знаем за вас, но ние не обичаме да правим pre-order. Това е особено вярно, когато става дума за хардуер. Обичаме да видим ревютата преди да си купим хардуер. Забележете, „ревютата“ – множествено число. В случая с GTX 1650 обаче няма как да има никакви ревюта, ако няма драйвери. И това е проблем. Картата е налична и се очаква първите потенциални клиенти да купуват картата „на сляпо“. Много хора твърдят, че тя просто не е добър конкурент на RX 570 и за това nVidia нарочно забавят драйверите. Спекулира се, че целта е да няма негативен отклик от страна на медиите още от първия ден.

GTX 1650 – какво да очакваме?

Източник: Videocardz.com

Както виждате от изображението, новата видеокарта ще се възползва от новата Turing архитектура. Това означава, че ще поддържа adaptive shading технологията, както и по-голяма L1 кеш памет. За сметка на това, ще разполага със скромните 4GB видеорам. Това може би не е проблем в момента, но все по-голям брой игри успяват спокойно да наситят 6GB или дори 8GB, така че имайте и това предвид. GTX 1650 има 36% по-малко CUDA-ядра от GTX 1660. Това е огромна разлика – подобен голям спад видяхме скоро само между RTX 2080 и RTX 2080 Ti. При 36% по-малко ядра и 32% по-ниска цена от GTX 1660, очакваме GTX 1650 да е „добра сделка“, ако разликата в производителността между двете карти е по-малка от 32%. Но, има ли това значение, когато RX 570 е все още на пазара?

Редакция от 24.04.2019 – GTX 1650 е на пазара и вече има драйвери

 

GTX 1650 без драйвери. Цена на 16-серията от nVidia.
MSRP цена на първите Turing карти от 16ХХ-серията. Източник: TechsSpot.com

Следователно… вече има и възможност картата да бъде тествана от професионални автори на ревюта. И изненада: картата се оказва пълен провал. При обявена цена от 150$, тя се състезава с RX 570 (чиято 4-гигабайтова версия може да бъде намерена за 130$). Т.е. имаме карта от зеления отбор, която е около 13% по-скъпа, но… е около 10% по-бавна от тази на червения отбор. Имайте предвид, че RX 570 вече навърши 2 години и кара 3-та!

GTX 1650 без драйвери. Сравнение между GTX 1650 и RX 570 4GB
Източник: Ревю на GTX 1650, TechSpot

Какво значи всичко това за GTX 1650?

Предполагаме, че не трудно и сами да се досетите. Проблемите за тази карта изглежда са безкрайни. Първият беше, че тя се появи на пазара без драйвери. Вторият е, че картата просто не е добра покупка – AMD имат почти 3-годишна карта, която е по-евтина и по-бърза от GTX1650. Отвъд това, предстоят 7-нанометрови Navi карти от AMD, които се надяваме да решат част от проблемите на компанията с по-ниската ефикасност на GCN картите. Отвъд двете компании, които понастоящем произвеждат видеокарти, очакваме и Intel да се включат в този пазарен сегмент по някое време през 2020-та година…

Очевидно е, че историята на GTX 1650 изведнъж придобива интересен характер. Да, говорим за карта от бюджетния клас. Да, AMD често са водели в този ценови диапазон – особено в последните години, и няма нужда да се вълнуваме толкова много. Разликата е, че AMD имат продукт, който все още не е пазара и хората го очакват с нетърпение, докато в същото време, имат и стар продукт на пазара, който е по-добър и по-евтин. nVidia със сигурност не са допуснали невеинна грешка при пускането на картата на пазара без драйвери, но има ли значение защо са го направили? Може би първоначалната им грешка е, че изобщо са пуснали GTX 1650 на пазара?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.