NVIDIA Ampere - какво знаем до момента
NVIDIA Ampere

NVIDIA Ampere – остават броени дни

Остават броени дни до официалния анонс на предстоящите NVIDIA Ampere видеокарти. Ново поколение, около което има противоречиви предположения, много неясноти и значителен интерес. Докато очакваме официалното им представяне на 01.09.2020 г., прочетете какво знаем, предполагаме и очакваме до момента.

NVIDIA Ampere – кой ще ги произвежда

NVIDIA Ampere - предполагаем дизайн
NVIDIA Ampere – предполагаем дизайн. Източник: wccftech
Говорят се много неща, но основното е, че за част от картите си NVIDIA ще използва Samsung, а за друга – TSMC.
Независимо кой точно процес на Samsung ще бъде финално избран (или кои, ако са повече от 1), в момента те не се хвалят с огромни количества успешни добиви. А картите на NVIDIA исторически не са никак малки. Не е трудно да си представим, че ще има проблеми с наличността на предстоящите Ampere видеокарти.
Що се отнася до TSMC, дори в момента NVIDIA използват 7nm от TSMC за EPYC-базирания DGX A100. AMD имат огромни поръчки за 7nm зарди предстоящите конзоли. Apple се възползват от същия производствен процес. Intel също се наредиха на опашката… В същото време TSMC вече говорят за 5nm и 3nm.

Цена (ЕСЕ)

Още от първата точка (за проблемите с наличността и достъпността на картите в първите поне 2-3 месеца) вече имаме предпоставка за завишена цена. Ако добавим:
  • Няколколкократното увеличение в RTX производителността?
  • Новият дизайн и скъпото охлаждане?
  • Ако лийковете са вярни за траверсалния ко-процесор?
  • Завишаването на фискалните им предикции?
Да, картите няма да ни шокират с нечувано добро съотношение цена/производителност. За щастие, ако RTG се събудят, това ще е абсолютно последното поколение, в което ще имаме толкова скъпи гейминг видеокарти. Освен, ако събуждането им не се изразява в заблуди и решат, че няма нужда да се състезават към дъното (сами).

12-пиновият конектор и 400-те вата консумирана мощност

Това е тема, набрала изключително много спекулации и неясноти. Затова, нека изясним нещо просто – стандартният 8-пинов конектор е проводник до 150W. 12-пиновият конектор, предвиден за предстоящите NVIDIA Ampere карти, използва адаптер, в който влизат 2 такива конектора: 2х150=300W. PCI-E слота дава 75W: 300+75=375W мощност.
Този конектор не е по-различен, в този смисъл, и е ограничен от стандартизацията за електрическия сигнал по PCI-E конекторите на захранванията.
Все пак, ако наистина получаваме +30-40% увеличена производителност в традиционната растеризация и Х2-Х3 в RTX, производителността и картата пак използва 2х8-пинови конектора, Ampere е добре.
Скокът от 12nm при Turing (който също е на TSMC и е почти същият като 14nm, който е почти същия като 16nm) към 7nm при Ampere ще предостави 35% скорост (при същата енергийна консумация) или 65% по-ниска консумация на същата производителност.

Производителност

RTX е тук - изображение в статия за Акциите на NVIDIA
RTX е тук… но дали това е достатъчно? Изображение: nvidia.com
Какво ли са решили по този въпрос NVIDIA? Използват стандартната мощност от 2х8-пинови конектори. Не са три, не са 2х8 + 1х6 – използват 2х8-пинов конектор, който е сбит в 1х12-пинов такъв, за да имат повече място на платката. За какво им е това място, ако ще минават на три пъти по-голяма гъстота на транзисторите? Колко голям може да бъде чипа на топ модела в NVIDIA Ampere серията?

Очевидно ще заложат на производителност, а не на енергийна ефективност.

За какво им е този огромен охладител? Поради същата причина – NVIDIA искат Ampere да е мускулест спринтьор, а не кльощав маратонист.
Тази производителност – тези 35% скок ще ги има със сигурност. Остават притеснителните неясноти около цената. $1400 за RTX 3090?Или пък може би $2000?
Ако NVIDIA предложат мощни карти и си искат парите за тях, какво ще значи това за цените на AMD?
Както казах по-горе – ако AMD се събудят, това ще е последното поколение с високи цени, които виждаме в момента. Възможно е, обаче, и те да решат да завишат цените.
Какво би значело всичко това за вас? Какво очаквате вие от предстоящия анонс и имате ли интерес към закупуване на NVIDIA Ampere видеокарта? Споделете с нас долу в коментарите или в нашата фейсбук група!
Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.