Снимка от завод за производство на чипове
Източник: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

5-нанометрова литография – бъдещето е тук

EUV и 5-нанометрова литография – това е (близкото) бъдеще на процесорите. TSMC и Samsung вече са поели по пътя и вероятно още тази година ще имаме някакъв продукт, използващ новия производствен процес. Но докога ще можем да смаляваме разстоянията между транзисторите?

TSMC е в етап на рисково производство

В началото на месеца стана ясно, че от TSMC вече са започнали рисковото производство по новия 5-нанометров производствен процес. Това е второто поколение на EUV (extreme ultraviolet) литографията им. Към момента има един продукт, базиран на нея – Radeon VII. Очакваме и ново поколение процесори – Ryzen 3000-серията, и ново поколение графични карти – Radeon Navi, които също ще използват 7-нанометровата литография.

TSMC очаква около х1.8 пъти логическа плътност и до 15% скок в производителността в сравнение със 7-нанометровите им продукти. Редом с това, 5-нанометровата литография предлага възможности и за редица предимства откъм енергийна ефикасност. Тези цифри са взети при анализ на ARM ядро – Cortex-A72, но очакваме подобни резултати и при x86 процесори.

Samsung също влиза в играта

Източник: AnandTech

Компанията TSMC е във вихъра си: отваря нови фабрики, произвежда огромни количества чипове за AMD, първи пуска продукт, базиран на 7-нанометрова литография на големия масов пазар… Но не е сама. Samsung също има сериозни планове, както и сериозни клиенти. На снимката виждате, че Samsung планира да произвежда продукти, използвайки 5-нанометрова литография. Може би тази година ще ги видим само в продукти от Samsun LSI, но компанията има планове за масово производство още от догодина! Дали следващия iPhone ще бъде с негов чип обаче – най-вероятно не. TSMC произведе последните няколко поколения bionic-чипове за Apple, така че Samsung може би мисли в друга посока. Слухове за това обикалят интернет пространството и засягат купуването на Global Foundries. Ако не знаете, това е името на последния производител на AMD-чипове преди TSMC. Дали слуховете са истина обаче, времето ще покаже.

Къде остана Intel?

Заемана площ от 10-нанометрови процесори, все още далеч от 5-нанометрова литография
Източник: Intel

Докато TSMC води пазара и Samsung е много близо след нея, Intel все още няма масов продукт, базиран на 10-нанометрова литография. TSMC не е директен конкурент на Intel, защото Intel сам произвежда своите процесори. Същото не може да бъде казано за клиентите на TSMC обаче. Пример за това е компанията AMD, която използва TSMC като производител на своите чипове.

Intel има сериозни затруднения със снабдяване с достатъчно 14-нанометрови части. Не е тайна, че отлага масовото производство на 10-нанометрови вече поне 4 пъти. Дали изобщо ще успее да се включи в надпреварата за почти невидима електроника? Все още не е ясно, но не бихме отписали един от най-големите технологични гиганти с лека ръка.

Ако компютрите и технологиите около тях са ви интересни, можете да разгледате повече в нашата Фейсбук група – Технологичното общество на България. Там ще намерите още любопитни факти и интересни дискусии, можете да се допитате до професионалисти за съвет и дори да видите оферти за всякакви компютърни компоненти.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.