CES 2021 онлайн – Какво да очакваме?

Въпреки че ще се състои изцяло онлайн, заради ограниченията покрай COVID-19, CES 2021 ще ни донесе доста интересни новини. Макар главният фокус да е върху здравето на хората и автономните автомобили, нека погледнем какво ни представи новата година и в света на хардуера:

Какво видяхме от AMD по време на CES 2021:

Д-р Лиса Сю се опита да ни впечатли с високата производителност на новите им процесори. Тя ни разказа за бъдещите планове на технологичния гигант и за неговата роля в сферата на обучението, работата, забавлението и гейминга. Както очаквахме, компанията ни представи новите си мобилни процесори и нови видео карти, както за десктопи, така и за лаптопи. За тях ще получим повече информация по-късно, през първата половина на тази година.

Компанията започна с това, което направи за всички нас през 2020 г. Тук не става въпрос нито за Ryzen 5000 серията процесори, нито за RX видео картите. През 2020 г компанията е дарила голямо количество изчислителна мощ на университетите и лабораториите, които се бориха с трудността да се създаде ваксина против COVID-19. От компанията обявиха новите си Zen 3 процесори за лаптопи и новите EPYC сървърни процесори (кодово име Milan).

За нормалните потребители, от AMD представиха Ryzen 7 5800U на честота до 4.4GHz с 8 ядра и 16 нишки. За геймърите представиха новите си лаптопски процесори 5900HX и 5980HX, като те ще разполагат с 8 ядра и 16 нишки, с разликата, че 5900HX ще бъде с честота до 4.6GHz, а 5980HX ще бъде с честота до 4.8 GHz.

През останалата част от презентацията Лиса Сю представи свои гости от компании като Панос Панай от Майкрософт, с които обсъдиха своята съвместна работа по новия XBOX.
Другите компании които участваха са HP, Lucasfilm, Lenovo и Formula 1 екипът на Mercedes-Benz.

 

Какво ни представиха Intel:

Основният конкурент на AMD в сблъсъка на технологичните титани – Intel, също имаше какво да ни покаже.

През CES 2021 синият отбор успя приятно да ни изненада, като обяви новите си процесори, които ще са базирани на 10 нанометров производствен процес. Те ще бъдат налични както за сървъри (кодово име Ice Lake), така и за десктопи и лаптопи (кодово име Alder Lake). Компанията сподели, че може да очакваме повече информация за тези процесори през следващите няколко месеца.

Intel представи новата генерация EVO процесори за лаптопи, които надграждат функционалностите на свръх тънките лаптопи от миналите серии. От това което споделиха, можем да очакваме EVO процесорите да са по-бързи, с по-добра защита и да ни помагат да сме по-продуктивни от всякога. EVO лаптопите ще бъдат с по-бързо зареждане на батерията и по-бърз и сигурен Wi-Fi.

Новата S-серия на десктоп процесорите също беше обявена официално. За нея споделиха, че можем да очакваме 14% подобрение на инструкциите за всеки цикъл (IPC), както и поддръжка на PCI-E 4.0. Можем да очакваме 10 нанометровите десктоп процесори на Intel през втората половина на 2021-ва.

Тези от вас, които предпочитат да играят на лаптопи, ще бъдат приятно изненадани от H-серията на 11-тото поколение на процесорите Intel. За него споделиха, че няма да остане по-назад и ще пристигне с 20 линии PCI-E 4.0. Поддръжката на Thunderbolt и варианти с 4 и 8 ядра също звучи доста добре. Според показани графики, ще предлагат по-добра производителност от конкуренцията им.

Какво ново от Nvidia:

Компанията ни представи новостите в света на гейминга, както и новите си графични карти. Изненада ни и с нови десктоп видео карти – бюджетната, но доста мощна RTX3060.

За изненада на всички, RTX3060 ще пристигне с 12GB видео памет (VRAM), което я поставя над 3060Ti и дори над 3070 по количество памет. С начална цена от 329 долара в Щатите, можем да я очакваме на българския пазар на цена около 800лв. Видео картата се очаква в краят на Февруари.

Nvidia, също така обяви своите подобрения в реакцията между периферните ни устройства и това, което виждаме на екрана под името nVidia Reflex. Чрез него, компанията обещава превъзходство пред опонентите Ви в e-Sports игрите. За лаптоп геймърите обявиха 3-то поколение Max-Q видео карти, RTX3060, RTX3070 и RTX3080, подсилени с изкуствен интелект.

Допълнителни екстри към тях ще бъдат:

  • Dynamic Boost 2.0 – който ще подпомага разпределението на тока между процесора, видео картата и видео паметта.
  • Whisper Mode 2.0 – ако за Вас тишината на лаптопа е от значение в даден момент и сте готови да жертвате част от производителността за да намалите шума създаван от лаптопа.
  • Resizable Bar – чрез който обещават по-добро оползотворяване на наличната видео памет за по-добри резултати.

Компанията сподели, че лаптопите с новата RTX3060 ще бъдат по-бързи от старата им RTX2080 Super и 30% по-мощни от Плейстейшън 5. От лаптопите с RTX 3070 можем да очакваме 50% повече кадри в секунда от RTX2070, а за тези с RTX3080 обявиха 16GB видео памет, което е с 6GB повече от десктоп версията на видео картата.

Началната цена на лаптопите с RTX3060 ще бъде 999 долара, за тези с RTX 2070 – 1299 долара, а за лаптоп с най-добрата им мобилна видео карта RTX 3080 – 1999 долара.

Черешката на тортата е, че компанията е работила с водещите производители на лаптопи и монитори, с цел да ни предоставят над 240 кадъра в секунда в e-Sports игрите, както и висока честота на опресняване, за невиждано до сега гейминг изживяване на лаптоп.

 

Acer и обявените от тях лаптопи:

Acer потвърдиха казаното от AMD, Intel и Nvidia, като обявиха новите си лаптопи. Новата гама на геймърски лаптопи от производителя, ще бъдат оборудвани с AMD Ryzen 5000 серия мобилни процесори, най-новите H35 oт 11-то поколение на Intel, и графични карти от RTX 30-та серия на Nvidia. Лаптопите също така ще имат дисплей с по-висока честота на опресняване и подобрено охлаждане. Производителят също така обяви, че ще бъдат достатъчно мощни за да карат дори най-изискващите игри като Cyberpunk 2077.

Без съмнение от Acer са се постарали да покрият всяка една нужда на клиентите си, без значение дали става въпрос за лаптопи за онлайн срещи и обучение с възможността за лек гейминг, като Aspire 5 серията им или мощна гейминг машина като Predator Helios 300 които ще разполагат с мобилната версия на RTX 3080.

Лаптопите ще поддържат всички функции споменати от AMD и Intel през техните минути от CES.

Ако смятате да се сдобиете с нов лаптоп през 2021-ва, можете да придобиете по-добра представа за това какво ще се предлага на пазара от това видео:

А как се представиха от Bosch?

Bosch успяха да грабнат вниманието на всички, както и няколко награди за иновации на CES 2021. Компанията започна с това, че вече официално са първата компания в бранша която е с нулеви емисии от въглероден диоксид.
В имиджовата си кампания Sustainable #LikeaBosch (Устойчив като Бош), представена и под формата на доста забавна, но информативна песен. Също така споделиха новите си виждания за света, както и някои от новите си продукти като перални, съдомиялни машини и отоплителни уреди които ще пестят повече ток и вода от всякога с цел да се опазва околната среда.

Други интересни продукти които показаха по време на презентацията си, бяха новите им решения в света на електромобилите и електрическите колела. Като също споделиха, че са инвестирали 600 милиона долара през 2020-та в електрическите форми на транспорт:

  • За колелата показаха най-новият си контролен панел, който идва с вградена навигация, дигитално заключване и данни за извършените физически упражнения.
  • За колите споделиха как чрез новата си технология за зареждане на батериите, живота на батериите на електромобилите може да бъде удължен до 20% което да намали количеството батерии в отпадъците.

Друго с което компанията успя да спечели доста адмирации, бяха продуктите им с които опазват здравето на хората:

  • Vivaltic – макар да е разработен само за 6 седмици, Vivalytic успя да помогне на голямо количество хора с бързите си тестове за COVID-19. Устройството може да обработва по 5 проби наведнъж дава крайния си резултат само след 30 минути.
  • Open security camera platform – камери пригодени за супермаркети и магазини, които следят за разстоянието между хората. Както и дали носят предпазни мерки в района на магазина с цел ограничаване на заразата.
  • Други интересни джаджи които показаха бяха сензорът им за следене на качество на въздуха, количеството издишан въздух и устройството им за измерване на количеството на хемоглобин в кръвта, удобно и безкръвно в битката с анемията.

Последната тема от презентацията беше продължението на партньорството им с НАСА. След миналогодишната им система SoundSee която беше пригодена към международната космическа станция. Тази година партньорството им ще бъде свързано с малките роботи които от НАСА искат да пуснат за изследване на лунната повърхност. В програмата им TippingPoint ще работят заедно с Astrobotic и WiBotic, както и с Вашингтонския университет, за разработката на система с изкуствен интелект. Програмата ще помага на роботите да навигират лунната повърхност и да се връщат до мястото за зареждане без помощта на GPS поради очевидни причини.

Какво ни представиха останалите участници:

Други интересни факти от събитието бяха първите обявени SSD-та от компанията MSI със скорости до 7000MB/s и капацитет до 4TB. От Razer показаха идеята си за невероятен стол, с прибиращ се 60 инчов екран на Razer под кодово име Brooklyn, както и новите им Razer Blade лаптопи.

 

От Asus обявиха новите си серии лаптопи, както и доста добре изглеждащия проектор ZenBeam Latte.

 

От Samsung говориха за новия си масивен 110 инчов Micro LED телевизор. Интересна е и невероятната им технология „Quantum AI“, която използва изкуствен интелект за подобряване на качеството на изображенията. Според Samsung ще може да подобрява Full HD изображение до 8К качество на картината, което звучи като нещо невъзможно. И не на последно място, показаха новият си робот „Bot Handy“, който почиства къщата, напомня за събития в календара и сервира на масата.

 

LG представиха своите пречистващи въздуха маски, както и портативните си пречистватели за въздух. Както очаквахме, от компанията говориха и за новите си OLED EVO, които също като конкуренцията им, ще бъдат подсилени от изкуствен интелект и ще се предлага в размери от 55 до 83 инча. От тях можем да очакваме и QNED MiniLED телевизорите им, които ще пристигнат с резолюция 4К и 8К и с размери от 65 до 86 инча.

График и разписание на CES 2021

Участниците в CES 2021 са доста и в тази връзка ние по-горе извадихме за Вас най-интересните представяния. Разбира се, интересното за едни може да е скучно за други, затова оставяме и линк към пълния график на събитието.

Това са най-интересните моменти, които видяхме по време на CES 2021. Трябва да се има предвид, че някои от обявените продукти все още са на ниво „концепция“ и е напълно възможно да не ги видим на пазара.

Ако сметнете, че сме пропуснали нещо или желаете да научите повече подробности за CES 2021, заповядайте да обсъдим събитието в нашата Facebook група – Технологичното Общество на България.

По-любопитните от Вас, могат да видят какво се е случило и по време на CES през 2019, както и през 2018.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Гено Иванов

Хардуерен ентусиаст, любител на технологиите и прекарване на време зад волана в природата. "Всяка една достатъчно напреднала технология е неразличима от магия." - Артър Кларк.