спестяване

Печеливши тактики за спестяване и приложения за тях

Животът не е лесен – особено спестяването на пари. Всяка Нова Година си обещаваме, че като счупим касичката, ще идем на Малдивите, обаче това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Имаше един анекдот, който разказваше за човек, който пуши по три кутии цигари на ден, всяка от които струва по 10 лв. и пуши от 15 години. На месец за цигари разходът е по 900 лв. следователно човекът за 15 години е похарчил над 162,000 за цигари. 162,000? Този нормален ли е? Я си представете, че спестяваше тези пари – тоя можеше да си купи Ферари! „А ти пушиш ли?“ – отговаря в контра пушачът и при отрицателния отговор деликатно запитва: „А къде ти е шибаното Ферари?“

Да спестяваш пари не е дребна цел – то е нов лайфстайл. Направи възможно най-гладкия преход между прахосник и спестовник.

Прави си списъци за пазаруване

Шансът е, ако харчиш доста, да си купуваш повече неща, отколкото реално са ти нужни. Особено ако видим брилянтна сделка, всички сме готови да извадим портфейла. Това е проблем с мозъците ни. Трябва да си правиш списъци за всички възможни покупки. Недей да отваряш Амазон и да се чудиш какво би си купил.

Направи си три отделни списъка:

  1. Нуждая се от…(неща, които ти трябват сега и веднага)
  2. Искам…(неща, които ще купиш ако имаш спестени пари)
  3. Желая…(неща, които ти харесват, но не можеш да си позволиш)

Ето как работи това. Не си купуваш нищо от третия списък, докато не зачеркнеш всичко от втория. Не си купуваш нищо от втория преди да зачертаеш всичко от първия. Въпрос на малко дисциплина на ума е. За списъка използвай приложението Wunderlist.

Пазари се за намаления

Напоследък статистиката сочи, че 89% от хората, които се пазарят, получават по-добра сделка. Помислете си за пазара в Кайро. Репликата на Египетска котка струва 20 паунда. Но купувачката прави нещастна физиономия и се прави, че е разочарована и излиза от магазина. След нея продавачът бодро подвиква и иска да знае колко дава дамата. Дамата предлага 6 паунда. Продавачът сваля на 12 паунда, но това е последната цена. „Но аз съм красива. 6 паунда?“ – настоява госпожицата. „Довиждане, мадам“ предава се уж продавачът. „Довиждане“ – и тя потегля в тълпата, а той след нея: „Чакай, чакай. 6 паунда?“

„5 паунда?“ запитва очарователната клиентка.

В Кайро е много важно да можеш да се пазариш. Това е национален спорт и половината удоволствие на търговеца от сделката – немислимо е да не се пазариш.

За да се пазариш, необходимо е да инвестираш време, за да сравниш цените.

Може да опиташ приложението RedLaser – за да сравняваш набързо цени от своя мобилен телефон.

Харчене по малко, спестяване по малко

Веднъж върнахме ситно ресто на една сервитьорка и тя сподели, че тя с гаджето и работят целогодишно и си събират ситните стотинки в касичка. „Като счупим юни месец касичката – хоп 150 лв.  и отиваме за една вечер на морето.“ За всяка сделка спестявайте по 10% от парите, които получавате. Не говорим за крупни суми. Толкова е малко!

Както се пее в Кабаре: Парите въртят света. Ако си спестовен и ти разбият сърцето, като нищо можеш да се обадиш на такси и да идеш да се възстановяваш на своята безсрамно скъпа яхта. Всяка хубава инвестиция започва от спестяванията. Така, че си струва да изградиш този навик с ентусиазъм и усърдие. Внуците ще ти целуват ръка!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About LadyF

Аз съм писател на свободна практика. Опитен, качествен, гъвкав, оригинален, отличен писател.