хубави снимки с телефона

Как да правите хубави снимки с телефона си?

Камерите на смартфоните стават по-прецизни с всяко следващо поколение, докато приложенията, използвани за заснемане, редактиране и споделяне, са все по-интуитивни. Това ви позволява да правите доста хубави снимки с телефона. Затова съвсем не е изненада, че хората качват милиарди снимки в интернет ежедневно, особено в социални мрежи като Instagram, Facebook и Snapchat.

Фотографията е езикът на социалните медии, а смартфонът е нейният инструмент. Но за да се възползвате максимално от все по-добрите камери, които се поставят в смартфоните, трябва да имате под ръка някои специални трикове. И тук ние ще ви помогнем със съвети.

Независимо дали искате да направите по-добри снимки на семейното събиране, или стартирате акаунт в Instagram, за да рекламирате бизнеса си, има някои неща, които да вземете под внимание. Ето ги.

Пазете камерата си чиста

Това може да изглежда очевидно, но всъщност е нещо, което много често се пренебрегва. Телефоните обикновено прекарват много време в джобове и ръце, събирайки прах и пръстови отпечатъци, които могат да покриват обектива. Замърсената леща от своя страна води до снимки, които изглеждат мътни. Не е зле да имате микрофибърна кърпа на разположение.

Спазвайте правилото на третината

„Правилото на третината“ е композиционно правило в живописта и фотографията. Идеята е, че снимките са по-интересни, когато техните предмети се привеждат в съответствие с въображаеми линии, които разделят снимката на третини, хоризонтално и вертикално. Фотографирането на предмети леко извън центъра често създава по-балансиран образ и дава по-голямо усещане за пространство и движение. Това е в контраст с фотографиите, които поставят обекта в мъртва точка, което води до по-изкуствени снимки.

За да започнете, си представете решетка, която разделя снимката ви на девет части. Ако не можете да си го представите, не се притеснявайте – повечето приложения на камерата, включително приложенията за фотоапарати на устройства с Android и iOS, идват с такава опция.

Въпреки името, правилото на третината е по-скоро насока, отколкото правило de facto. В зависимост от чувството, което се опитвате да предадете в изображението, можете да се позиционирате така, както намирате за най-добре. Ако искате да заснемете симетрията на сграда например, поставянето на обекта в центъра има смисъл. Правилото на третините е налично само за да даде лесен шаблон за създаване на балансирани снимки.

Бъдете много внимателни с осветлението

Осветлението, без съмнение, е сред важните аспекти на фотографията. В края на краищата, думата „фотография“ буквално се превежда „да рисуваш със светлина“.

Посоката и силата на светлинния източник могат да имат драматичен ефект върху снимката. Ето защо професионалните фотографи често използват светкавици, рефлектори и други устройства за манипулиране. Ако използвате телефона си, за да правите снимки, вероятно сте в ситуация, в която светлинните източници повече или по-малко са извън контрола ви. Поради това е важно да се възползвате от светлината, която имате, колкото е възможно по-добре.

Разбира се, както при всички художествени начинания, експериментирането може да ви донесе много ползи и неочаквани вълнения. Когато търсите нещо по-абстрактно, играта със светлината може да предложи най-различни образи.

Избягвайте ползването на светкавица

Въпреки че светкавицата е привидно добра за снимки в условия на слабо осветление, като цяло тя е склонна да прави снимките по-лоши. Когато снимате, светкавицата може да предизвика нежелани странични ефекти като светещи очи или прекомерно осветена кожа – дори и при най-добрия смартфон. Разбира се, има ситуации, в които светкавицата е необходима или дори полезна (опитайте се да я използвате под ярка слънчева светлина, за да осветите обект например), но в повечето случаи я избягвайте.

Ако се нуждаете от изкуствен източник на светлина, помислете за LED лампа, която ви позволява да регулирате температурата.

Никога не използвайте цифровo увеличение

Друго нещо, което трябва да се избягва на всяка цена, е функцията за цифрово увеличение. Мащабирането на повечето телефони не работи по същия начин, както при нормалната камера.

Когато използвате фотоапарат с оптично увеличение, обективът настройва вътрешните си оптични елементи, което им позволява да увеличават или намаляват фокусното разстояние. Цифровото увеличение на смартфона не прави това. Вместо това, то просто се приближава към обекта, като приближава предметите, но разваля качеството на тяхното изображение. Единственият добър начин да заснемете нещо отдалеч е да се приближите.

Прилагайте различни режими

Когато използвате приложението за камери по подразбиране, може да забележите, че има различни режими за избор, както и автоматична опция. Вероятно повечето хора просто оставят приложението автоматично. Това позволява на камерата да коригира настройките въз основа на различни фактори в околната среда и в зависимост от температурата на цветовете. Това е добре, ако случайно снимате нещо набързо, но понякога се нуждаете от малко повече.

Използването на конкретни режими може да ви помогне да правите по-добри портрети и други. Разгледайте различните настройки, проучете ги и знайте кога коя от тях може да ви послужи най-добре.

Една от по-полезните настройки е HDR или High Dynamic Range. Това е форма на заснемане и обработка на изображения, която помага на камерата да балансира акцентите и сенките в една сцена, като по този начин ѝ позволява да създава изображения, които най-много се доближават до начина, по който човешкото око вижда изображенията.

По-новите смартфони и операционни системи ви позволяват да се потопите още повече в режими. Те имитират начините на снимане, които ще намерите в модерната камера на скъпия фотоапарат. Използването им ви дава по-голям контрол върху крайното изображение, вместо да се оставите изцяло на автопилот. Случайни потребители ще намерят това overkill, но в определени ситуации, той може да дойде по-удобно. Все пак телефонът не е като „нормална“ камера, така че не очаквайте същото представяне, но дава на по-напредналите потребители известна гъвкавост.

Това са нашите съвети, с които искрено се надяваме да сме били полезни за вас и вашите следващи снимки. Не забравяйте, че фотографията е изкуство. И както при всяко изкуство, тук познаването на правилата е много важно. А понякога е много важно и да ги нарушавате. Използвайте гореспоменатите съвети, за да подобрите снимките си, но не се страхувайте да експериментирате.

Междувременно не спирайте да следите Technology.bg за още полезни съвети и новини от света на технологиите. А ето тук можете да последвате Технологичното общество на България във Фейсбук.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.