SecureGmail Криптирани писма

Как да изпращаме криптирани писма през Gmail

Ново разширение на Google Chrome ни позволява да изпращаме криптирани електронни съобщения през Gmail

Изминаха три години, откакто Google обяви, че ще предложи end-to-end криптиране в Gmail. Оттогава няма развитие по темата и не е ясно как ще приключи това, а и дали изобщо е на дневен ред. Междувременно излезе ново разширение на Google Chrome. За момента то ще решава проблема с липсата на възможност за изпращане на криптирани мейли. С новото разширение можем да защитим съобщенията си от хакерски и други любопитни очи.

SecureGmail e приложение с отворен код

Разширението се нарича SecureGmail. Това е приложение с отворен код, публикувано в GitHub. То криптира съобщенията, които изпращаме през Gmail, и по този начин оригиналните текстове никога не достигат сървърите на пощата. Приложението е достъпно и в Google Apps.

SecureGmail

След като приключите с писането на мейла, натиснете бутона Send Encrypted. Ще бъдете помолени да въведете парола, а по Ваше желание – и подсказка за нея. Необходимо е получателят също да знае паролата, за да може да отвори съобщението.

SecureGmail

Разбира се, не е добра идея да изпращате паролата по електронната поща. За да я изпратите по сигурен канал, можете да използвате приложение като Signal или WhatsApp. Паролата е от ключово значение за сигурността на изпратеното електронно писмо, понеже SecureGmail използва симетрично криптиране. За да сте сигурни, че ще създадете добра парола, можете да използвате генератор за пароли.

SecureGmail предлага криптиране от вида end-to-end

Имайте предвид, че ако получателят не е инсталирал SecureGmail на устройството си, той ще бъде подканен да го направи. Необходимостта от инсталирането му и при подателя, и при получателя идва от факта, че приложението осигурява end-to-end криптиране. Това означава, че ако получателят използва друг браузър, различен от Google Chrome, той няма да може да получи и прочете оригиналния текст на мейла. И все пак, внимавайте, следите в Интернет винаги остават.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg