НАСА официално изпраща хора на Марс
Изображение: NASA

НАСА официално изпраща хора на Марс

НАСА най-после е готова да изпрати хора на Марс.  Организацията сподели плана си за достигане до съседната ни планета, който се състои от 5 части.

На 21-ви март президенът на САЩ Доналд Тръмп даде картбланш на НАСА да „приземи“ хора на Марс през следващите 16 години. В отговор изследователската организация представи своя подробен план за достигане до Марс. Той се състои от 5 фази.

„В момента се намираме във фаза 0. Провеждаме тестове в Международната космическа станция и развиваме партньорства с частни космически компании. Фаза I започва догодина, през 2018 г., и ще приключи през 2025 г. В нея ще включим стартиране и тестване на шест ракети от вида SLS. Те ще доставят компоненти на Deep Space Gateway (DSG) – нова космическа станция, която ще бъде изградена близо до Луната, за да помогне на астронавтите по пътя им към Марс.

Изпращаме хора на Марс в пространствена тръба

През фаза II около 2027 г. ще пуснем тунелна тръба за транспорт в дълбокия Космос (DST) към лунната станция. През 2028 или 2029 г. астронавтите ще създадат хабитат в тази тръба, като ще прекарат в нея повече от 400 дни.

През 2030 г. ще дадем начало на фаза III. Дотогава тръбата за транспорт в дълбокия Космос ще бъде допълнително снабдяванa с нужните за екипажа запаси, чрез ракетата SLS.

Фаза IV ще включва самото пътуване до Марс, което ще се случи през 2033 г.“

Важно условие за осъществяване на мисията е през целия път астронавтите да са щастливи. Те ще трябва да носят със себе си всичко необходимо, включително въздух, храна и вода. Пътят не включва междинни кацания. Той ще бъде с продължителност около 2 – 3 години.

Изключително важно ще бъде и психическото здраве на астронавтите, тъй като те ще бъдат запечатани в пространствената тръба в продължение на години. Веднъж напуснали Кислунар, те няма да имат възможност за спешно връщане на Земята.

За изпращане на хора на Марс НАСА има конкуренция. Както Boeing (Боинг), така и SpaceX се борят да стигнат до там първи. SpaceX дори си дадоха срок до 2022 г. да осъществят мисията си до Марс.

Без значение кой от тях ще успее първи да стигне до Червената планета, мечтата на човечеството ще се осъществи.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg