Wikitribune за борба с фалшивите новини

Съосновател на Wikipedia стартира Wikitribune за борба с фалшивите новини

Wikitribune ще бъде със свободен достъп и групово финансиране. Проектът на Джими Уейлс ще обединява опитни репортери с доброволци. Заедно те ще проверяват и редактират публикуваните материали и ще предлагат нови теми.

„За първи път професионални журналисти ще си сътрудничат с граждани, като с колеги, при отразяването на новини и теми. Ще ги следят от самото им възникване, ще ги редактират, докато се развиват, и ще проверяват фактите“, отбелязва Уейлс.

Съществуването и успехът на Wikitribune ще зависят от даренията на хора, които вярват в мисията и качеството на журналистиката на сайта. Той ще отразява обичайния поток от новини: международна политика, наука, технологии и теми, предложени от абонатите му.

„Ако вземем за пример bitcoin общността, те са една много активна, дори обсебена група. По темата излизат много новини и мисля, че биха се радвали да инвестират средства в наемането на журналист, който да отразява случващото се с bitcoin и blockchain”, смята Уейлс.

Статиите в Wikitribune ще съдържат подробна информация и връзки за източниците на информация, видео и аудио записи на интервюта и репортажи. Публикациите на читателите ще се одобряват от редактор, преди да се появят на сайта. По този начин Уейлс се надява да наложи нова култура в създаването на новини. Процесът трябва да бъде прозрачен и прецизен едновременно. Това ще подобри експертизата на репортерите и достоверността на фактите. От друга страна, контролът върху подобна голям група може да е проблемен. Например читателите на Reddit през 2013 г. грешно идентифицираха един от атентаторите по време на Бостънския маратон.

Въпреки това Джими Уейлс е оптимист. Малцина вярваха в успеха на Wikipedia. Въпреки че сайтът е далеч от съвършенството, той засега успешно се справя с фалшивите новини в по-голямата част от съдържанието си. Идеята е същата култура, наложена от редакторите на енциклопедията, да даде резултат и в Wikitribune. Частично тези ценности ще бъдат подпомогнати и от бизнес модела на сайта – липса на финансиране от реклами. Така ще се избегне „замърсяването“, поразило други сайтове и понижило доверието на читателите.

Как се справят другите с проблема, на който Wikitribune обръща внимание

Много други технологични компании се опитват да овладеят епидемията от фалшиви новини. YouTube провеждат семинари, целящи да научат младите хора как да разпознават фейкове. Google рекламират сайтовете за проверка на факти PolitiFact и Snopes за по-голяма достоверност на показаните резултати. Facebook закупиха рекламни карета в немски вестници, за да информират читателите как да отсяват фактите. Въпреки всички усилия проблемът съществува. Много политици в Обединеното кралство настояват за разследване на възникването на фалшиви новини. Редица британски вестници изискват по-задълбочено изследване на ролята на Google  и Facebook в тяхното разпространение.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Веско Тодоров