Университет Илинойс рекорд скорост оптичен кабел
На снимката са: отляво Къртис Уанг, Майкък Лиу и професор Милтън Фенг, Снимка: L. Brian Stauffer

Учени разбиха рекорд за скорост: 57 Gbps по фибро-оптичен кабел

Прехвърлиха 57 Gbps данни без нито една грешка

Искате доказателство, че границите на оптичната технология са били разбити? Току-що го получихте. Изследователите от университета в Илинойс съобщават, че са поставили рекорд за предаване на данни по оптичен кабел. Те са успели да доставят по него 57 Gbps данни, без да получат нито една грешка. И това, което е по-важно, е, че те са прехвърлили данните при стайна температура. Дори не е било нужно да охлаждат обектите на изследванията, както по принцип се прави за увеличаване на скоростта на потока от битове. Когато температурата на кабела е достигнала 185F (85°C), данните са продължили да преминават през него със скорост от 50 Gbps.

Учените очакват в момента тази технология да получи най-широко разпространение в центровете за данни, въздухоплаването, както и на всяко друго място, където е нужно да се прехвърлят огромни обеми от данни за много кратко време при „безпощадни“ условия. Истинското предизвикателство пред технологията може да се окаже нейното функциониране при различни по големина разстояния. Ако тя се окаже практична и успее да се наложи бързо, много вероятно е съвсем скоро да можем без никакъв проблем да стриймваме 4К видео.

Без фибро-оптични комуникации технологиите нямат бъдеще

„Големият въпрос за нас винаги е бил „Как да направим така, че информацията да се предава по-бързо?“, разказва Милтън Фенг – професор по компютърни и електрически науки. Данните в света вече са страшно много и ако не можем да ги прехвърляме достатъчно бързо, не можем и да използваме пълноценно информацията, която е била събрана. Няма как да използваме технологиите на бъдещето, които изискват големи потоци от данни. Такава технология е тази за виртуална реалност. Технологичният свят ще обърне поглед към фибро-оптичните комуникации, защото чрез тях могат да бъдат предавани данни с много по-голяма скорост, особено при голямо разстояние.

В екипа участват още почетният професор Ник Холоняк-Младши и наскоро дипломиралият се изследовател Къртис Уанг.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg