Exoskeleton Екзоскелет Суперсили

Суперсили, които ще притежаваме съвсем скоро

Невъзможното става възможно с тези суперсили

Всеки е имал в детството си любими свръхспособности – летене, невидимост, сила и ловкост на супергерой. Дори вече като тийнейджъри и млади хора, някои тайно се надяват да развият психически способности като телекинеза, предвиждане или четене на мисли.

Днес, благодарение на напредването на технологиите и разработването на проекти от редица корпорации и изследователски институти, епохата на трансперсоналните и свръхчовешки сили е вече пред нас – когато хората ще използват технологии за овладяване на магически и психически способности, които един ден ще влязат от света на научната фантастика в нашия реален свят.

§  Телекинеза в кухнята и на бойното поле

Технологията, известна като електроенцефалограма (ЕЕГ), в ролята на управляващо устройство, скоро ще проправи пътя за нов начин на живот: вие ще можете да управлявате сложни механизми и други обекти. Например, кафемашината, докато лежите в леглото, единствено с помощта на мисълта. Поне две компании („Neurosky“ и „MC10“) се надяват да продават реални телекинетични сили на потребителите, както и на производители на медицинско оборудване, на промишлени и военни компании.

§  Истински наметала-невидимки вече почти съществуват

Страхотните невидими наметала доволно дълго време бяха част от поп-културата. Днес те могат да се окажат значително по-близо до реалността, отколкото си мислите. Учените във военните и научно-изследователски институти работят над устройство, способно да пречупва светлината около обекта. Така той ще може да изчезне от погледа.

§  Добър слух като на койот

Знаете колко добре чуват кучетата. Ако се включи по-широк диапазон от честоти, то те ще чуват два пъти по-добре от човека – до 45 kHz. А койотите могат да чуват звуци с честоти до 80 kHz. Добри новини за тези, които по някаква причина много искат да притежават подобна способност. Лондонската компания „Industrial Facility“ разработва нова технология за усилване на слуха. Устройството изглежда като очила, оборудвани с четири микрофона. Те долавят звуци и ги конвертират в триизмерен звук, който може да се възприема от хората. Това позволява да се усили слухът им до нивото на койот.

§  Четене на мисли

Кой не би искал да чете мислите на другите хора поне някой път, ако не винаги? Представете си, че можете да разберете мъничко информация за инвеститора или да прецените любовния интерес на потенциален поклонник, поклонничка. Има безброй начини за ужасни злоупотреби с тази технология, но това не пречи на екип от учени от Йейл да опитват да четат мисли с помощта на сканиране на мозъка с цел пресъздаване на изображения, базирани на невронната активност.

„Тази технология може да се използва, за да се разбере какво е да си аутист или да имаш силни скрити расови или полови предразсъдъци, или да си под въздействието на силни халюциногенни наркотици“, казва Алън С. Коуен, ръководител на изследването.

§  Свръхчовешка скорост/сила

Бихте искали да бъдете по-силни, нали?

Компанията „Raytheon“ заявява, че е създала екзоскелет, който ще ви позволи да вдигате и спускате 90-100 кг по няколко стотици пъти без да се уморявате. Костюмът ще позволи и многократно да пробивате седем-сантиметрова дървесина. Това е само началото. Когато нанотехнологиите и материали като графен и диарсенид трикадмий навлязат в употреба, то ние ще встъпим в златния век на екзоскелетите и свръхчовешките способности.

§  Бионическо зрение и супермикроскоп

В момента изследователи от Университета на Вашингтон работят над бионически контактни лещи, които могат да добавят към човешкото зрение навигация, достъп до интернет и дори игри. Нещо като Google Glass, но още по-яко. Освен това, токийската компания „JEOL“ е създала светлинен микроскоп, който дава увеличение от 50 милиона пъти в сравнение с реалния размер на обекта. Той ще бъде много полезен, когато решите хубавичко в подробности да разгледате новите елементарни частици (кварки).

§  Пълзене по стени като човека-паяк

Това е устройство за бързо сцепление, което изследователи от Корнуелският университет твърдят, че манипулира повърхностното напрежение. Технологията, финансирана от DARPA и Националния научен фонд, един ден ще позволи на хората да се разхождат по стени и други повърхности.

§  Ясновидство: използването на биогенетиката за съхранение на всички знания на човечеството

Найджъл Кернер създаде футуристичния микрочип „Ловец на души 2025“ („Soul Catcher 2025“), който ще може да събере огромен обем от информация практически за почти всеки момент при комуникация между хората. Д-р Крис Уинтър от екипа на „Изкуствен живот“ при британските телекомуникации вярва, че тази технология в комбинация с напредъка в биогенетиката един ден ще бъде в състояние да пресъздаде хората като изкуствени обекти и цялата информация, която те са притежавали – по същество създавайки база данни на всички знания на човечеството.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Албена Александрова

Член съм на секта, която всички твърдят, че не съществува: “жени с чувство за хумор”. Обичам дъжда и гръмотевиците, да правя кексчета и да ходя пеша. Любител съм на английския футбол и обожавам Достоевски. Вдъхновявам се от дръзки хора. Не се вземам на сериозно, но пък се опитвам да бъда приемана сериозно.:)