Основна картинка на статията за NAS устройства

Всичко, което трябва да знаете за NAS устройствата

Основна информация за NAS устройствата

В днешно време нуждата от достъп до данни, където и да сме, нараства все повече и повече. Потребителите имат различни варианти да се справят с този проблем. Един от тях са така наречените мрежови съхранения на данни или накратко – NAS (Network Attached Storage). Най-просто казано това са устройства, съдържащи данни, достъпни през мрежа, вместо чрез директна връзка.

NAS устройствата имат много сходства и близка функционалност като вече популярните онлайн хранилища за данни катo Dropbox, Google Drive или pCloud. Отличават се основно по това, че самите данни се намират във вашия дом вместо в склад със сървъри на другия край на света. NAS устройствата се намират на удобно за вас място и ви дават достъп до данните ви където и да се намирате. Никой освен вас няма достъп до файловете ви.

Всъщност класическите и базови NAS устройства не представляват нищо повече от диск за съхранение на данни и малко електроника, която може да го свърже в мрежа чрез рутер. Производители като Western Digital, Seagate, QNAP и Synology имат вече години опит в тази индустрия. Те предлагат готови NAS продукти, които са лесни за конфигуриране и използване. Всичко, което трябва да направите, е да свържете устройството с рутера си и електричеството и ще получите достъп до данните си чрез всяко устройство във Вашата мрежа.

Друга популярна опция, към която по-напредналите потребители се обръщат напоследък, е да си сглобят сами компютър и да го превърнат в NAS. За целта се използва специализирана операционна система (FreeNAS, unRAID и други), предназначена да функционира като NAS устройство. Предимствата на този вариант са по-ниски разходи, персонализиране на различните компоненти и възможност за подобрението им в бъдеще. Сглобяването на подобна машина би излязло значително по-евтино при същите възможности на хардуера от колкото закупуването на готов продукт. Кратък пример би било сравнението между WD My Cloud PR4100 устройство и обикновен ръчно сглобен компютър. Функции като транскодиране и способност за споделяне на данни до няколко потребителя едновременно биха били постижими със скромен хардуер. Разликата в цената между двете устройства би била значителна без да броим дисковете.

Готовите NAS продукти разполагат с ограничено място за твърди дискове, а това означава лимит за Вашите файлове. PC-тата от друга страна позволяват добавянето и подмяната на всякакви части, включително и повече на брой дискове като така практически премахват границата за максимално място за съхранение. Кое бихте избрали вие – всичко зависи от крайната Ви цел (и разбира се – бюджет).

Въпреки че модерните NAS устройства имат функционалност, близка до тази на цялостните сървъри – те не предлагат същите възможности. Макар и трудно, все още може да се сложи граница между това дали едно устройство се класифицира като NAS или като сървър. Ето и някои основни разлики между двата типа продукти:

  • NAS устройствата разчитат на ниска цена и по-проста функционалност, предназначени са за домашно ползване.
  • Сървърните продукти предлагат управление на ресурси и „клиенти“ (потребителски устройства, за които сървърът предлага услуги). Също така, сървърите представляват завършен продукт, на които има една или повече операционни системи и могат да се инсталират виртуални машини.
  • Последните модели NAS устройства предлагат доста от функционалността на сървърите, но не и основните сървърни функции като управление на ресурси в мрежата.

Начинът, по който NAS устройствата комуникират с другите уреди в мрежата е сравнително прост. В тях има вградени мрежови карти, които взимат конкретно IP от рутера чрез стандартните протоколи за комуникация. Всички останали устройства могат да се обърнат към съответният адрес за връзка с данните в устройството.

Преди всичко, можем да разгледаме NAS продуктите като тясно специализирани компютърни устройства. Те са предназначени основно да предоставят достъп до данните върху тях от други устройства в мрежата, без да има нужда от директна връзка между тях. Като такива те имат процесор, оперативна памет, твърд диск и други обичайни части за един компютър. Тези спецификации са важни при изборът на NAS устройство като се вземе предвид нуждата на всеки потребител.

Плюсове и минуси на тези продукти

Като всяка технология и тези продукти имат своите предимства и недостатъци. Функционалността, която предоставя един NAS може да спести разнасянето на външни дискове, преходници, лаптопи и други устройства за достъп на данни. Всичко, което трябва да направите е да конфигурирате достъп до Вашата мрежа чрез друго устройство и ще имате достъп до данните си от всяка точка на света. NAS продуктите са много подходящи за съхранение на резервни копия на ценната Ви информация. Много потребители използват NAS устройства за домашни медийни центрове, от които да пускат филми и музика на телевизори, компютри, аудио уредби и други.

Производителите правят всичко възможно да опростят и подсигурят тази технология. Въпреки това работата и поддръжката на един NAS все пак изисква известни познания на компютърните мрежи и части. Ще мине още време преди подобни продукти да са по джоба на всеки. Няма лесно да оставим флашките вкъщи и да забравим за гореспоменатите облачни услуги. Но все пак имаме още една възможност за улеснение и сигурност, с която можем да задоволим глада за иновации.

Като цяло NAS устройствата се препоръчват основно за домашно ползване, а съхранението на данни е основното им предназначение. Представете си например фотограф, който има нужда от място за всички снимки, които е направил през деня, но няма възможност да носи със себе си външни дискове. Всичко от което се нуждае е връзка с Интернет и може да изпрати всичко у дома си за сигурно съхранение. Избирането на филм за вечерта на два или повече телевизори вече не изисква прехвърлянето им от компютри на дискове и разпъване на кабели. Нужно е просто достъп от телевизора до домашната база данни от филми на NAS устройството.

Какво да гледаме при избор на NAS

Преди да се оборудваме с подобен продукт трябва да се запитаме няколко важни въпроса.

Какво всъщност ще правя с NAS устройството?

Това е може би най-важният въпрос, който трябва да си зададете. От отговорът зависи каква функционалност, капацитет, модел и параметри ще имате нужда. Обикновеното складиране на снимки има различни изисквания от едновременното гледане на няколко филма в 4K резолюция на различни телевизори.

Колко място ми е нужно за да складирам данните си и колко ще ми трябва в бъдеще?

Отговорът на този въпрос може да ви спести главоболията от недостиг на дисково пространство след 6 месеца или една година. От друга страна, това може да ви предпази от прекомерно голям разход за ненужно много място.

Колко точно данни ще прехвърлям на час, ден, седмица и т.н.?

Това е важно при избора на модела. Различните продукти имат различни по производителност компоненти, които могат да се справят с по-леки или тежки задачи. Разликите между моделите съответно се отразяват и на цената. Правилното планиране какво точно ще правите с вашият NAS може да Ви насочи към правилен избор на модел с оптимални параметри. Всичко това ще се отрази и в цената, която ще трябва да заплатите и да избегнете закупуването на прекалено бавно или пък скъпо NAS устройство.

Колко човека ще ползват продукта?

В случай, че NAS устройството се ползва в малък офис като централно място за всички данни, той трябва да се справя с няколко потребителя по едно и също време. Това изисква по-високи, съответно по-скъпи параметри за да подсигури безпроблемно ползване. Планирането на броят хора, имащи нужда от достъп до устройството едновременно също влияе на цялостната цена и модел.

Каква сигурност на данните бих искал да имам?

Някои NAS устройства предлагат складиране на едни и същи данни на два или повече диска за по-голяма безопасност. Тази, както и други функции обаче са за сметка на цената или свободното Ви дисково пространство. Преди да изберете точен модел, запитайте се колко важни са всъщност вашите данни и струва ли си да ги запазите на всяка цена. Функции като RAID, hot-swap и други могат да ги спасят, но всички тези мерки ще Ви се отразят ценово.

Какви дискове да използвам за своя NAS?

В повечето случаи вие ще получите дискове заедно с вашият NAS, но все пак трябва да обмислите какви точно дискове е добре да се ползват с подобни устройства. Производители като Western Digital, Seagate и Toshiba имат специални линии от дискове, предназначени за NAS продукти. Подобни дискове имат специфични допълнения към тях, които им позволяват да работят по-надеждно, по-сигурно, с по-ниски нива на температура и вибрации в тези малки устройства.

Ще ми бъде ли нужна Интернет връзка?

Ще ви трябва достъп до данните ви извън вашата локална мрежа? Ако отговорът е да – ще ви трябва Интернет връзка до вашият NAS. Ако все пак смятате, че ще ползвате вашето устройство само вкъщи или в офиса, няма да имате нужда от Интернет. NAS устройствата могат да работят в затворени мрежи без достъп до външни връзки.

Да взема ли UPS към своя NAS?

UPS устройствата предлагат допълнително захранване в случай, че спре токът. Подобно решение би дало възможност за по-продължителен достъп до данните на NAS. Помислете дали ви трябва подобно решение.

Как ще достъпвам данните си на NAS?

Повечето производители предлагат настолни или мобилни приложения за по-удобен и лесен достъп. Ако имате нужда от опростено управление на вашите данни – проучете какви решения предлагат различните продукти.

Къде да сложа устройството след като го закупя?

Макар и компактни и с красив дизайн, тези устройства все пак съдържат компоненти (твърди дискове и вентилатори). Те създават вибрации, шум и отделят топлина. Тези фактори могат да бъдат важни ако смятате да сложите своят нов NAS на места като спалня, офис и други помещения, в които тишината и шумът биха представлявали проблем, или пък температурата е по-висока от препоръчителните за NAS стойности. Поверителният достъп до продукта също може да бъде от значение ако складирате конфиденциална информация.

Алтернативни решения

Въпреки удобствата на NAS устройствата, съществуват и няколко добри алтернативи. В зависимост какво целите да правите с вашият NAS, може да вземете предвид и други решения, например:

  • Ако вашият рутер има USB вход и позволява достъп от външни устройства, може да ползвате обикновен външен диск към него. Има рутери, които са оптимизирани за подобни нужди. Те предлагат приложения и бързи настройки за този тип услуги. Проверете дали имате подобна опция. Това би било добро решение за по-базови операции.
  • Повечето операционни системи предлагат възможността определена папка да бъде споделена в мрежата. За целта ще ви трябва допълнителна конфигурация на вашата мрежа, настройки на съответната папка и времето да преместите всичко нужно в нея.
  • Ако все пак имате нужда от по-сложна и богата на функции машина, може би е по-добре да се огледате за цялостен сървър. Подобни устройства предлагат пълната функционалност на всеки NAS продукт, но не са толкова лесни за употреба и конфигурация. За обикновеният потребител е нужно доста повече време, за да конфигурира правилно своя сървър. Може да Ви се наложи да прочетете повече документация и със сигурност ще увеличи бюджета ви. За домашни условия и битови потребления това е може би най-малко подходящият вариант.
  • Доста популярни решения са онлайн-базираните хранилища за данни. Три популярни примера са Dropbox, Google Drive и pCloud, където срещу определена сума разполагате с доста място за вашите данни. Основен плюс при тези услуги е, че поддръжката и всички прилежащи разходи не са Ваша грижа.

Дали все пак има смисъл от подобен тип продукт?

Много от вас ще се запитат дали подобно устройство наистина има приложение. Само времето ще даде отговор на това. Професионалисти от цял свят все повече използват NAS продукти като централизирано място за техните данни. Други хора ползват подобни машини за сигурно складиране на данни като ценни снимки и видео материали. Медийни маниаци складират терабайти филми и музика на подобни NAS устройства. По-новите NAS предлагат и DVR/NVR функционалност за запис от видеокамери. Подобни устройства се използват именно за тези нужди в офиси, складове и други.

А дали NAS продуктите ще наберат пазарна скорост в обсега на средният потребител, предстои да разберем. С падането на цените на твърдите дискове NAS ще стават все по-достъпни и е въпрос на време хората да открият ползите и предимствата им.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.