синия бадж на Twitter

Twitter премахна синия бадж на някои потребители

Twitter започна да премахва синия бадж на някои от потребителите си. Това се случва седмица след промяната в техните общи условия за ползване на услугата, касаещи проверените профили.  В общите условия е описано, че потребителите губят статута си, ако тормозят или заплашват хора въз основа на раса, сексуална ориентация или религиозни убеждения. Правилата са предназначени да отчитат поведението във и извън Twitter, което означава, че потребителите могат да загубят синия бадж, дори ако не нарушават правилата директно.

Twitter верифицира профили на знаменитости, политици и други обществени фигури от 2009 г. насам, използвайки малки сини баджове, които се появяват до профилите. Марката е предназначена само за потвърждаване на автентичността, но оттогава се разглежда като одобрение и отличителна черта.

синия бадж на Twitter

Основните потърпевши от промяната са белите националисти Ричард Спенсър и Джейсън Кеслър, консервативната коментаторка Лора Лоумър и блогър, известен като @PurposefulWife. Всички те съобщиха в сряда в Twitter, че са изгубили верифицирания си статут. Също в сряда, Twitter забрани крайнодесния Тим Гионе, известен като Baked Alaska.

Кеслър, който организира марша „Unite the Right“ в Шарлотсвил, Вирджиния критикува политиката в пост: „Twitter промени политиката си за верификация, за да може да ме цензурира“, каза той. Twitter верифицира профила на Кеслър миналата седмица и потребителите веднага се оплакаха.

„Потвърждаването на белите супремасисти засилва нарастващото убеждение, че сайтът ви е платформа за речта на омраза. Не искам да се откажа от Twitter, но може би ще трябва“, коментира комикът Майкъл Ян Блек. „Кого цените повече, потребителите като мен или него?“ В серия постове в сряда Twitter заяви, че процесът на проверка е бил неразбран.

„Верифицирането отдавна се възприема като одобрение“, пише компанията. „Ние дадохме син бадж на верифицираните профили, което задълбочи това възприятие. Трябваше да се заемем с това по-рано, но не приоритизирахме работата както трябва.“

Миналата седмица компанията прекрати верифицирането поради „объркване“ в политиката си. Все още не се приемат заявления за верифициране. Не е ясно защо някои потребители на Twitter губят своята верификация, докато други са напълно премахнати от сайта. От Twitter отказаха да коментират и този въпрос.

Всичко това се случи само няколко часа след смущаващия гаф, когато служител на Twitter умишлено изтри профила на най-влиятелния човек на планетата в последния си работен ден. Профилът на президента на Доналд Тръмп изчезна за 11 минути в четвъртък вечерта.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.