централна банка

Facebook планира да стане най-голямата централна банка в света?

Facebook създава своя собствена цифрова валута и може да стане най-голямата централна банка в света. Ето защо…

„Социалната мрежа опитва да фиксира стойността на своята монета в кошница от различни чуждестранни валут“.

„Facebook и Telegram се надяват да успеят там, където Bitcoin се провали“, от Натаниъл Попър и Майк Исаак, „Ню Йорк Таймс“, февруари 28, 2019

Според вестник „Ню Йорк Таймс“ Facebook създава своя собствена криптовалута. Тя ще се използва чрез приложението WhatsApp, което Facebook притежава, за да улесни транзакциите между потребителите.

Амбиции

Този ход очевидно е отговор на заплахата от съперници като Telegram и Signal. „Ню Йорк Таймс“ заяви, че тайните усилия на Facebook за създаване на собствена криптовалута „започнаха миналата година, след като Telegram обяви сходен проект“.

Messenger, WhatsApp и Instagram, притежавани от компанията на предприемача Марк Зукърбърг, имат близо 2,7 милиарда потребители. Ако Facebook реши да работи със собствена цифрова монета, тогава тя може потенциално да се превърне в най-голямата централна банка в света, твърдят експертите.

Не само че това ще стане по фундаментален за световната икономическа история начин, но и ще се превърне в сериозна и бърза заплаха за съществуващите гиганти на финансовата индустрия.

Сбогом на Visa и Master Card?

Двете най-големи компании за кредитни карти в света са Visa и Master Card. Те ни дават възможност да сключваме сделки, без да носим пари. След това уреждат тези сделки с нашите банки.

Ако Facebook пусне своя собствена цифрова валута и всички нейни потребители имат мобилен портфейл, тогава нуждата от кредитни карти ще започне да намалява. Правите покупка онлайн, плащате за нея с монети във Facebook. И това е. Много приложения вече са интегрирали потребителско влизане с профили във Facebook. Плащането е още една крачка към същата крайна цел.

Но защо да имате пари във Facebook?

Поради голямото удобство за електронната търговия например. Това неминуемо ще улесни множество онлайн търговци, които ще могат да публикуват и продават артикули директно в своите приложения.

Няма повече кликвания върху връзки към сайтове на трети страни. Няма повече да пишете данни за кредитна карта или за акаунта си в PayPal. Онлайн пазаруването ще се превърне в двуетапен процес във Facebook приложенията. Виждате, харесвате, кликвате, купувате, плащате и потвърждавате. Монетите във Facebook преминават от мобилния ви портфейл към продавача още на секундата.

Facebook става най-голямата валута в света…

В доклада на „Ню Йорк Тайм“ се казва, че проектът все още е в съвсем начален етап, но се развива бързо и устремено. Това може потенциално да създаде най-големия частен валутен пазар в света.

Населението на света е около 7,7 милиарда души. Китай е най-населената страна в света с 1,4 млрд. души. Само WhatsApp има 1,5 милиарда потребители. Сложете Facebook Messenger и Instagram в уравнението – никоя друга валута няма потенциална потребителска база от 2,7 милиарда.

Социалната мрежа вероятно ще създаде пазар с невиждан размер. Но дали това ще се случи?

Предстои да видим.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.