Facebook

Facebook, Twitter и YouTube обявяват война на онлайн екстремизма

Социалните медии ще следят за изображения и видеоклипове на терористи

Често обвиняват технологичните компании, че допускат да се превърнат в основен инструмент за набиране на средства и ресурси за Ислямска държава. Някои политици дори твърдят, че сайтовете на социалните медии не желаят да се справят с онлайн тероризма. Като основна причина те изтъкват страха от накърняване на имиджа. Решението на Facebook, Twitter и YouTube е своеобразен отговор на тези критики. Те обединяват своите ресурси, за да идентифицират по-ефективно пропагандата и онлайн екстремизма. Така по-лесно ще се борят с тях.

Обща база данни ще регистрира екстремистките постове

Трите гиганта, а в последствие и Microsoft, обявиха, че ще създадат база данни от хешове: начин за добавяне на „пръстов“ отпечатък към снимки и видеоклипове, публикувани в някоя от мрежите. Така, когато те бъдат качени другаде, файловете могат да бъдат лесно идентифицирани чрез социалните мрежи. Базата данни ще алармира персонала на сайтовете, когато потребител публикува версия на изображение или видео с екстремистка пропаганда. Например, ако потребител в Twitter качи снимки, свързани с тероризъм, модераторите на платформата ще ги отбележат в базата данни, а персоналът на Facebook ще бъде предупреден, ако същото изображение е публикувано и там.

Тази техника вече се използва от компаниите в битката им срещу споделянето на сексуални изображения с деца и онлайн педофилията. Авторите й смятат, че тя ще бъде особено ефективна и в социалните медии. Изображенията, влезли в базите данни, няма да бъдат автоматично баннати, защото сайтовете са предпазливи, когато трябва да свалят неща на потребители. За да не бъдат обвинени в цензура, те имат нужда от основателни причини, като достоверни новини или настояване от страна на организации за опазване на човешките права и др.

Действията на Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft са реакция на критиките на представители на Комитета по вътрешни работи на САЩ. От институцията неотдавна обвиниха социалните медии, че неглижират темата с тероризма. Едно от твърденията бе, че дори са се превърнали в платформа за набиране на хора за редиците на ИД. В отговор, Twitter заяви, че заради екстремистки прояви е спряла 360 000 акаунта от средата на 2015 до сега.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg