Microsoft Edge за Linux

Microsoft Edge за Linux става достъпен от октомври 2020 г.

Microsoft планира да пусне версия за предварителен преглед на своя браузър Microsoft Edge за Linux следващия месец

Технологичният гигант официално потвърди плановете относно Microsoft Edge за Linux по-рано тази година. Потребителите на Linux ще могат да изтеглят визуализация на браузъра през октомври.

Визуализацията ще бъде достъпна от сайта на Edge Insider на Microsoft или от native Linux package manager-а. Microsoft засега не коментира колко функции от версиите на Edge за Windows и macOS ще бъдат налични в Edge. Вероятно по-голямата част от тях ще работят на безплатната платформа.

Linux preview и Microsoft Edge

Linux preview е част от по-широк натиск на Microsoft да примами бизнеса да използва Edge. Microsoft пусна анонс днес в Ignite, че улеснява ИТ администраторите в управлението на режима на Internet Explorer, вграден в Edge. Този режим помага на бизнеса да използва по-стари сайтове по-сигурно. Microsoft се опитва да изпрати в пенсия уеб браузъра окончателно през следващата година. За целта гигантът обяви прекратяване на поддръжката за Internet Explorer 11 в своите приложения и услуги на Microsoft 365 от 17 август 2021 г.

Microsoft създава kiosk mode за новия Microsoft Edge, който скоро ще бъде достъпен за предварителен преглед. Бизнесът ще може да го използва, за да създаде заключен браузър за kiosk и дигитални реклами.

Проектът Chromium

Microsoft днес обяви, че разработчиците му са изпълнили над 3700 задачи към проекта Chromium. Част от тази работа е свързана с поддръжка на сензорни екрани, но екипът е допринесъл и за области като функции за достъпност и инструменти за разработчици върху фундаментите на браузъра.

Chromium е безплатен софтуерен проект с отворен код на Google. Изходният код може да бъде компилиран в уеб браузър. Google използва кода за основа на своя браузър Chrome, който разполага с повече функции от Chromium. Не малко други браузъри също се базират на Chromium. Сред тях са Microsoft Edge и Opera.

Понастоящем Microsoft Edge се предлага на Windows 7, 8 и 10, както и macOS, iOS и Android.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg