Windows 10 версия 1803

Microsoft удължава поддръжката с 6 месеца на Windows 10 версия 1803

В сряда, 26 август, от Microsoft обявиха, че удължават поддръжката на Windows 10 версия 1803 с около шест месеца. Това важи само за някои издания, които обикновено се използват от организации и училища

Разширението се отнася само за организации, които използват изданията „Enterprise, Education и IoT Enterprise на Windows 10 версия 1803“, се посочва в съобщението. Тези издания ще бъдат поддържани до 11 май 2021 г. По-ранната дата за край на поддръжката беше 10 ноември 2020 г.

Разширение за потребителите на Windows 10 – версии 1803 Home и Pro издания не беше споменато. Тези издания на операционната система са без поддръжка от 12 ноември 2019 г., според изявлението на Microsoft.

Причината за удължаване на експлоатационния живот на Windows 10 версия 1803 не беше обяснена. Ясно е, че организациите, използващи изданията Enterprise и Education, не могат да преминат толкова бързо към нова версия на Windows 10, както изисква Microsoft.

Когато операционна система Windows 10 остане без поддръжка, security patches от Microsoft вече не пристигат. Това от своя страна увеличава потенциалните рискове за сигурността. Организациите и хората трябва да инсталират по-нова версия на операционната система, за да получат поддръжка и ъпдейти относно сигурността.

Шест месеца бонус

Това е всичко, което Microsoft отпуска на предприятия и образователни институции, използващи по-стари версии на Windows 10. През март Microsoft удължи поддръжката на някои издания на Windows 10 версия 1709 до 13 октомври 2020 г., позовавайки се на закъснения, причинени от „обществено здраве“ (COVID-19). През април Microsoft удължи живота на някои издания на Windows 10 версия 1809 до 10 ноември 2020 г.

Още през април Microsoft предостави на организациите малко свободно време за System Center Configuration Manager версия 1810, SharePoint Server 2010, Exchange Online Basic Authentication и Dynamics 365 Engagement на клиентите.

Операционните системи на Windows традиционно следват модела за поддръжка на фиксиран жизнен цикъл: пет години поддръжка на „мейнстрийм“ са последвани от пет години „разширена“ поддръжка. Windows 10 обаче следва друг модерен модел. Той не определя периодите на поддръжка. В най-добрият случай потребителите получават известие за основна промяна на продукта 30 дни по-рано, съгласно модерната политика.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg