Програмният език Java

Програмният език Java е кръстен на сорт кафе

Знаете ли, че… Програмният език Java е кръстен на сорт кафе? Неслучайно и логото илюстрира точно това.

редакция: всъщност се оказва, че не става дума за определен сорт, а за произхода му. Java е станало нарицателно за доста видове кафе, но името идва от о. Ява. С разрастването на търговията с кафе, терминът е изгубил част от своята спефицичност. Благодарим за обратната връзка! 

През 1982 г. Sun Microsystems, тогава компания от шепа души, създава програмен език, който кръщава Oak (а компанията е по-известна като Oracle в днешно време). Името се оказва заето и компанията има нужда веднага да измисли ново. Някои от идеите за име са включвали Silk (коприна), което отиграва част от значението на Web (мрежа) и DNA. За съжаление, и двете имена са били заети.

Джеймс Гослинг – създателят на програмния език Java, често е пиел кафе от Peet’s coffee. А в Peet’s coffee до ден днешен предлагат крафт кафета, сред които и сорта Java. Целият екип трескаво обсъжда идеи за име. Представяте си, че в подобна брейнсторминг сесия в офиса се е изпило много кафе… Идеята да кръстят творението си на кафето, което пият в подобна ситуация, не звучи никак невъзможна.

При проблеми със запазването на Silk и DNA, екипът се спира на Java. Това по-късно се оказва и добро маркетингово решение. Името няма определящ контекст в себе си и е хумористично и запомнящо се. По този начин компанията си подсигурява и възможност за адаптация към евентуални промени в бъдещето.

Вижте историята на името в клипчето долу.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.