ракета до Марс

SpaceX започва изграждане на ракета до Марс в пристанището на Лос Анджелис

SpaceX планира да открие обект край пристанището на Лос Анджелис, където ще се работи за изследване, проектиране и разработване на ракета до Марс. От компанията съобщиха, че ще бъде използвана една от вече наличните сгради на порта.

Очаква се чрез новия проект да бъдат открити близо 700 работни места в района. Планирано е сделката да бъде одобрена от управляващия борд на пристанището в четвъртък.

SpaceX няма да плаща наем за съоръжението повече от две десетилетия. Компанията ще получи над 40 млн. долара за обновяване и модернизиране на обекта, който е свободен от 2005 г. насам. Той заема площ от приблизително 200 000 квадратни метра. Компанията няма да получава субсидии от градското ръководство.

Амбиции

Както е добре известно на аудиторията, главният изпълнителен директор на компанията Илън Мъск отдавна мечтае да установи колония от хора на Червената планета. Той каза през февруари, че SpaceX скоро ще навлезе с пълна пара в смелата идея и ще започне да посвещава своя инженерен талант за разработването на този космически апарат.

Новината дойде, след като SpaceX изпрати извън планетата Falcon Heavy, която е най-мощната към момента ракета. Тогава предприемачът и футурист каза, че успешното изстрелване му е дало много вяра, че екипът му може да стигне още по-далеч.

Строеж

Космическият апарат ще се състои от две основни части: основа, която ще подпомогне изстрелването на горния елемент – огромен модул, който ще бъде изпратен извън земната атмосфера.

Илън Мъск често споделя и плановете си за развитие в рамките на планетата Земя. Като например да помогне на хората да стигат от Ню Йорк до Шанхай за половин час. А за намеренията си около ракета до Марс той разказа повече по време на конференцията SXSW (South by Southwest) в Остин преди броени седмици: „Ние ще построим първия междупланетен кораб. И вероятно ще можем да направим някои кратки полети още през първата половина на следващата година“.

Миналата седмица той сподели с обществеността първи поглед към някои от частите на ракетата с пост в Instagram.

Концепция

Гуин Шотуел, президент и главен оперативен директор на SpaceX, каза в изявление, че пристанището „играе все по-важна роля в мисията“. И има практическа причина за полезността на това морско съоръжение.

„Космическите апарати, веднъж завършени, биха били твърде големи, за да бъдат лесни за транспортиране по шосе. Те трябва да бъдат придвижени с шлеп или кораб“, съгласно резолюцията, която ще бъде изпратена до властите в Лос Анджелис.

SpaceX има също така планове за работа край брега в малкото село Бока Чика, Тексас.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.