Dragon

Капсулата Freedom Dragon на SpaceX пристигна на МКС

Това беше най-бързият полет на Dragon с екипаж до орбиталната лаборатория

За втори път за по-малко от три седмици SpaceX отведе екипаж астронавти на Международната космическа станция (МКС).

Капсулата Dragon, летяща с мисията на SpaceX Crew-4 за НАСА, се скачи с орбиталната лаборатория на 27 април около 19:37 ч. EDT (23:37 GMT), малко под 16 часа след излитане с ракета Falcon 9. Това беше най-бързото пътуване с екипаж на Dragon до космическата станция. Капсулата Dragon и станцията плаваха на 261 мили (420 километра) над централната част на Тихия океан, докато се срещнаха в орбита.

Люковете на Dragon, който носи името Freedom, се отвориха около 21:15 часа EDT (01:15 GMT на 28 април). Астронавтите на Crew-4 – Кел Линдгрен от НАСА, Боб Хайнс и Джесика Уоткинс и Саманта Кристофорети от Европейската космическа агенция (ESA)  се качиха на борда на МКС, която ще бъде техен дом през следващите шест месеца.

Dragon

Екипът на Crew-4 се присъедини към седем астронавти, които вече са на МКС – Томас Маршбърн от НАСА, Кайла Барън и Раджа Чари, Матиас Маурер от ESA и руските космонавти Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков. Уоткинс влиза в историята като първата чернокожа жена, която лети на продължителна мисия до космическата станция.

Но населението на орбиталната лаборатория скоро отново ще намалее. Маршбърн, Барън, Чари и Маурер – астронавтите от мисията Crew-3 на SpaceX, която стартира миналия ноември – трябва да отпътуват за Земята в собствения си Dragon около 4 май.

Както подсказва името му, Crew-4 е четвъртата оперативна астронавтска мисия, която SpaceX отвежда до МКС за НАСА. Пристигането му на станцията беше второто, което SpaceX направи за по-малко от три седмици.

Другата мисия на МКС

На 9 април капсулата Dragon Endeavour достигна орбиталния комплекс с изцяло частен екипаж. Endeavour летеше с Ax-1, мисия, организирана от базираната в Хюстън компания Axiom Space, и трима от четиримата членове на екипажа бяха клиенти. Четвъртият беше бивш астронавт на НАСА и настоящ служител на Axiom, Майкъл Лопес-Алегрия.

Ax-1 трябваше да напусне МКС на 19 април, но лошото време в предвидената зона на спускане отложи заминаването му чак до неделя (24 април). Това забавяне от своя страна премести изстрелването на Crew-4 от събота (23 април) до ранната сутрин в сряда (27 април).

Dragon на Ax-1 заема същия порт за скачване на МКС, който сега използва Crew-4. А НАСА искаше да има около два дни между спускането на Ax-1 и изстрелването на Crew-4, за да анализира данните и да направи други подготовки, обясниха служители на агенцията.

Присъединете се към нашата фейсбук група – Технологичното общество на България, за да продължим да говорим за космоса, най-новите мисии, и много други!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.