starship

SpaceX отново триумфира в космоса със Starship

Вчерашният трети полет на ракетата “Супер Хеви” и кораба “Старшип” отново потвърди впечатляващите постижения на SpaceX в космическите изследвания, но реакциите след изстрелването подчертаха отново различията в толкова нужната прозрачност и разбиране сред обществото.

Впечатления от експертите

Космически експерти и публикации, посветени на космическите изследвания, с ясен и категоричен консенсус заявиха, че изстрелването на “Старшип” беше успешно. В изявление на списание “Новости-космонавтики” се похвали третият полет на системата Super Heavy B10 / Starship S28, като беше оценен като успешен. Изрази на поздравление и впечатление се изпратиха от Канадската космическа агенция и директорът на Европейската космическа агенция, които подчертаха значимостта на постиженията на СпейсЕкс и неговата роля в нарастващата кооперация между публичните и частните сектори в космическите изследвания.

Също така, астронавти изразиха впечатлението си от невероятното видео на влизането на “Starship” в атмосферата, като канадският астронавт Крис Хадфилд подчерта важността на урока, извлечен от успешния полет.

Въпреки ясния успех на полета, реакциите в масовите медии бяха разнородни. Някои заглавия представиха изстрелването като неуспешно събитие, докато други бяха по-нюансирани в подхода си. Тази разлика в реакциите се дължи главно на липсата на разбиране за техническите детайли сред непосветените в космическите изследвания. Журналистите, които не са запознати с тонкостите на полетите, се фокусираха върху думата “експлозия” и я приели като индикатор за провал, без да разбират контекста и целите на мисията.

Защо НАСА не може да постигне същите успехи като SpaceX?

Разликата в реакциите е изключително важна и подчертава нуждата от по-добро информиране и разбиране на публиката относно космическите мисии и технологии. Както винаги, коментарите и заглавията в масовите медии трябва да бъдат разглеждани с критичност и разбиране за контекста, за да се избегнат недоразуменията и грешните заключения.

И именно тези реакции са причината, поради която НАСА не може да постигне същите успехи като СпейсЕкс. При SpaceX се прилага итеративен подход – всеки нов полет представлява стъпка напред в развитието на технологията. На първата мисия на “Starship” беше валидирана стартовата площадка, тествани бяха наземните системи и проведен атмосферен полет. При втората мисия корабът достигна космическото пространство, но не и орбита. И, най-накрая, при третата мисия бе постигната орбита. Въпреки че винаги възникват някакви проблеми, те биват коригирани и избягвани при последващите мисии – това прави ракетите и корабите на СпейсЕкс доказано най-надеждни в настоящия момент.

Какво може да спечели НАСА?

Ако същата стратегия бъде приложена от НАСА, ако след всеки полет се появят заглавия в стил “НАСА отново се провали”, това би могло да доведе до сериозни последици. Недобронамерени политици може да използват тези заглавия, за да обвинят НАСА в непродуктивно изхарчване на средства на данъкоплатците и да изискват прекратяването на програмите. За да се избегнат такива сценарии, НАСА не може да си позволи да рискува с провалите, което означава, че иновациите и напредъкът се движат по-бавно.

С развитието на частния сектор обаче, НАСА може да аутсорсва някои от своите дейности и да си позволи по-голяма гъвкавост. СпейсЕкс е добър пример за това как частният сектор може да се справи с риска и несигурността по-ефективно. Агенцията може да се възползва от тази възможност и да постигне успехи без да носи негативите, което ще подобри общественото разбиране и подкрепа за космическите проекти.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.