Робърт Хайнлайн

Робърт Хайнлайн и влиянието му върху компютърните игри

Хайнлайн като млад с плакат на книгата си "Замъкът на пророка"
Хайнлайн като млад с плакат на книгата си „Замъкът на пророка“

Повечето от вас (и от нас) свързвате компютърните игри с удоволствие, технологии, ретро и модерност. Те могат да бъдат хоби, част от живота ни, или пък дори професия. Факт е, че компютърните и конзолните игри са от сравнително скоро в живота и бита на хората като цяло – има няма половин век. Но всъщност този феномен има общо и с едно друго велико човешко изобретение – печатната книга!

Игровата теория на хартия

Много от любимите ни игрови заглавия са вдъхновени от известни класически автори, книги, писан и неписан фолклор, митология и прочие. Не един и двама велики гейм дизайнери са стъпвали на раменете на литературни гиганти в процеса на създаване на шедьоври (Ken Levine и Bioshock, Blizzard и StarCraft сериите, игрите с Batman и митоса на Lovecraft). Ние, от гейминг екипа на Technology.bg, се заехме с нелеката задача да започнем серия от статии, проследяващи велики за времето си писатели и техния принос към световната (отминала и съвременна) гейминдустрия. И така, започваме с Робърт Хайнлайн!

Робърт Хайнлайн – творчество и живот

Робърт Хайнлайн е американски писател на твърда научна фантастика от 20 век. Той е един от авторите, допринесли за развитието на жанра и повишаването на инженерната и научна точност на научната фантастика. Освен това той работи за повишаване на литературните качества и общото издигане на жанра над нивото на булевардните четива. Получава четири награди Хюго и четири Ретро-Хюго (за годините, в които не са връчвани награди Хюго) и е първият, удостоен с титлата Гранд Мастър за цялостния си принос към научната фантастика през 1974г.

"Имам скафандър - готов съм за пътешествие" - юношески роман от Р. Хайнлайн, издаден през 1958г. Неиздаван на български, но може да бъде прочетен на руски.
„Имам скафандър – готов съм за пътешествие“ – юношески роман, издаден през 1958г.

Робърт Хайнлайн е роден на 7 юли 1907г. в Бътлър, щата Мисури. Семейството му има германски произход. Израства в Канзас с майка си, баща си и дядо си по майчина линия – докторът по медицина Алва Лайл, чийто характер използва по-късно за протитип на опакия дядо на един от героите си, Лазарус Лонг – Айра Джонсън, също доктор по медицина.

Като малък Хайнлайн обича да чете книги по астрономия и научна фантастика – любими негови автори са Етгар Райс Бъроуз, Жул Верн и Хърбърт Уелс. През 1925г. постъпва във военоморската академия „Уест Пойнт“ и завършва през 1929г. като мичман втори ранг. През 1933 година заболява от туберкулоза по време на служба и се уволнява по болест през 1934г. с ранг лейтенант, младши клас.

„Числото на звяра“, издаден през 1980г.

Учи математика и физика в Калифорнийския университет за няколко седмици, но скоро изоставя колежа, за да се заеме с политика. Помага в кампанията на Ъптон Синклер при кандидатирането му за губернатор на Калифорния, а самият той се кандидатира за щатското събрание през 1938г. Но след като отпада още на предварителните избори в демократичната партия, изоставя и това поприще.

Младият Хайнлайн се занимава с много професии, за да свързва двата края, включително продажба на недвижимо имущество и работа в сребърна мина, но никоя от тях не му носи достатъчно средства.

Българското издание на "Звездните рейнджъри". Издателство "Офир", 1994г.
Българското издание на „Звездните рейнджъри“. Издателство „Офир“, 1994г.

Когато научава за конкурса на списание Thrilling Wonder Stories за нови и непубликувани автори през 1938г., той написва разказа „Линия на живота“ за четири дни. Изпраща го обаче на списание Astounding, където плащат повече на дума. Така започва кариерата му на писател.

През живота си Хайнлайн е публикувал 32 романа, 59 разказа и 16 сборника. Четири филма, две телевизионни серии, няколко епизода от радио-сериал и бордова игра са направени въз основа на негови произведения. Освен това един от романите му, Звездните рейнджъри, получил наградата Хюго за най-добър роман през 1960г., служи за основа и вдъхновение на няколко компютърни игри.

Книгата е обявена от The Guardian за една от десетте книги, които всеки геймър трябва да прочете.

https://www.theguardian.com/technology/gamesblog/2013/dec/11/ten-books-every-gamer-should-read

Заветът на Хайнлайн 

С концепцията си за космическа мобилна пехота, Хайнлайн повлиява игри като Gears of War, Halo, Killzone и Quake. Насекомоподобната раса псевдо-арахниди (която кашимерията нарича неправилно „дървеници“) пък намира своите наследници в тиранидите от Warhammer 40k и зергите от Starcraft. Също така повлияна от книгата е серията Tribes.

Творчеството на Хайнлайн е отговорно за вдъхновението на още от култовите игрови заглавия на 20-ти век. Авторът допринася за бурното развитие на научната фантастика във всички сфери на развлекателната индустрия – филми, компютърни и конзолни игри, както и сериали. Може би без него нямаше да имаме класики като Wing Commander, Alfa Centauri, Homeworld, Unreal, дори Half-Life.

За разлика от други съвременни писатели на фантастика и фентъзи, Робърт Хайнлайн допринася за гейминдустрията с цялостното си творчество, а не с конкретни книги или разкази. Може би едничката му творба, която най-много се доближава до директна манифестация в игра, е „Звездните рейнджъри“ и множеството аналогии между тази книга и световноизвестната стратегия в реално време Starcraft.

След всичко, изписано дотук, няма как геймърите от Technology.bg да не сме дълбоко благодарни на гения, който е Робърт Хайнлайн. В идните месеци ще ви запознаем и с други автори, които, като него, са допринесли изключително много за създаването на някои от любимите ни заглавия. Бъдете с нас в това интересно приключение в литературно-геймърския свят! 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Колийн Ливингстън

Колийн Ливингстън е писател, автор на книгите-игри "Мъдростта на царя", "Самсон" и "Ной". Завършил е физика, информатика, медицина и право, но не защото е хипер гений, а защото зад този псевдоним се крие бая народ. Интересува се от наука и религия, литература и окултизъм, ГМО и екоталибанщина отново поради шизофреничното съжителство на множество личности. Обича да слуша рок, метъл, църковни песнопения и тибетски мантри. Любима негова група е Nanowar of Steel.