Sofia Game Night 2023

Рекорден брой събития във фестивала Sofia Game Night 2023 на 4 ноември

Над 75 събития в повече от 50 локации и 9 града ще бъдат част от новото издание на градския фестивал Sofia Game Night 2023, посветен на игрите в цялото им разнообразие

Sofia Game Night 2023 се завръща на 4-ти ноември (събота) с по-голяма и по-разнообразна програма от всякога. Събитието, организирано в партньорство с ARRISE powering Pragmatic Play – водещ доставчик на съдържание за iGaming индустрията, с подкрепата на българското студио Incineration Productions, както и с подкрепата на Столична община, привлича фенове на игрите от цялата страна за едно незабравимо преживяване, което този път ще обхване цели 9 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Перник, Враца, Сливен и Велико Търново.

Sofia Game Night 2023

Локациите

Списъкът с над 50 локации за пореден път включва не само традиционно посветени на игрите места, но също така музеи, читалища, младежки клубове и кина. По този начин, Нощта на игрите се стреми да обхване всички аспекти на интерактивните забавления – от разработката на игри като професионален път и индустрия със значителна икономическа стойност, през изследването на това младо изкуство в множеството му проявления, до разнообразните начини да споделим удоволствието, което игрите ни носят.

„Фестивалът разглежда и връзката на игрите с образованието, като включва богата STEM програма за деца и събития насочени към създаването на игри, което често е не по-малко вълнуващо от самото играене“, споделя Хелиана Велинова, организатор на Sofia Game Night. „Всеки заинтересован от сферата ще може да се срещне с професионалисти от гейм индустрията в България на конференцията Game Dev Day и да опита техни игри на изложението, което я съпровожда.“

Филмова програма на Sofia Game Night 2023

По традиция, Sofia Game Night ще има и филмова програма. За пета поредна година, „Кинематограф“ се включва във фестивала, за да преплете киното с играта и великите истории от живота. Специалната им селекция от късометражно кино ще се прожектира в The Steps и включва премиера за българо-американската продукция „Мигания“, на режисьора и сценарист Мария Бобева. С хорър куиз и филмова WHODUNIT-игра, към Нощта на игрите се присъединява и фестивалът за филми на ужасите „It’s Alive! Horror Film Festival“. Френският институт в България ще представи анимационните „Супата на Франзи“ на Ана Шубинидзе (гост, продуцента на филма Оливие Катрин) и „Лястовиците на Кабул“ на Забу Брайтман и Елеа Губе Мевелек.

Sofia Game Night 2023

Виртуалната реалност отново ще бъде във фокуса на геймърския фестивал и тази година. Участниците ще имат възможност да се докоснат до най-новите VR технологии в две стаи – Avatar VR и VRooms – и да се потопят в преживяването „Нашата планета във виртуална реалност“ във Френският институт в България.

Кои музеи участват?

През 2023 се увеличава и броят на музеите – във феста се включват Национален археологически музей, Национален исторически музей, Национален политехнически музей и Регионален природонаучен музей – Пловдив, които са подготвили забавна и образователна програма за всички възрасти.

В рамките на Sofia Game Night ще има и специално предизвикателство – Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания” и екипът на фестивала канят всички на специален шахматен турнир за зрящи и незрящи! Паралелно ще могат да се изпробват различни адаптирани за незрящи игри като табла, „Дама“, „Не се сърди, човече!“ и карти.

В програмата са включени още куизове, театрални работилници, LARP, градски приключения, виртуални ескейп стаи, турнири по настолни игри, като „Карти срещу българщината“, лекции и дискусии, LAN партита, ретро гейминг, магическо представление, stand-up шоу и още много и разнообразни събития, които ще откриете на фестивала.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.