Prey ни предоставя космически преживявания в стил Bioshock

Prey – нови трейлъри и инфо, какво знаем до момента

Prey е фантастичен сървайвъл хорър шутър от първо лице. И преди да си помислите за поредната „манджа с грозде“, която вероятно ви подхвърлят от някое фамозно гейм студио, непременно трябва да погледнете трейлъра и геймплей видеото на играта, след което да се развълнувате за май месец, както при мен се случи. Всяко нещо с времето си, нека първо обобщим основните елементи на играта.

Основни елементи на играта

Разработчиците са Arkane Studios – знаем ги от Dishonored 1-2, както и ретро класиката Arx Fatalis. Работили са и малко над BioShock 2, така че всякакви забележки по повод опит и репутация са неуместни! В случая пичовете от Arkane ни предлагат да влезем в ролята на Morgan Yu – космонавт/жертва/опитно зайче, който е закъсал съвсем сам на борда на огромна орбитална космическа станция – Talos 1. По петите му са някакви странни черни извънземни, наподобяващи симбиоти (сещайте се за Venom). С една дума – Морган е Плячка! 

Дотук добре, жанрът е класически, затвърден, каноничен дори. Протагонист в стил Gordon Freeman и Booker DeWitt – чек, и това го има. Много и все гнусни гадове за убиване в огромно затворено пространство – налице, какво по-хубаво от това? Какво ново обаче, с какво ще избухнат хитреците зад това лъскаво заглавие? Ще започна с една дума – шейпшифтинг, или както по народному си го „локализираме“ – формопревръщане. Както главният герой, така и основните извънземни имат умението да променят формата си свободно и по всяко време. При това процесът е изключително рафиниран и оригинален! Вижте сами и се убедетe, това е мимикрия в най-чист вариант :

GLOO cannon – новото оръжие

Ново въведение, и бих казал – много оригинално, това е оръдието за лепило – GLOO cannon. Точно така – в тази игра ще имате на разположение оръжие, което изстрелва лепило под формата на силокова пяна. С него е възможно  да се обстрелват извънземни, да се запушват спукани тръби, да се залепват предмети и може би най-основното нещо – да се създават допълнителни пътища до на пръв поглед непристъпни места по нивата на космическата станция! Само си помислете какъв специфичен набор от механики и възможности в геймплея се предоставят при употребата на лепиломета (в клипчето се появява след 2:37) –

Ако дотук не сте убедени, че новият лепиломет е най-добрата хрумка във видео игра след gravity gun-a на Гордън Фрийман, то имам един последен коз да хвърля! Насладете се на екологията на извънземните Typhon. Това са симбиотoподобните черни вредители и главни антагонисти в Prey – мимик, уивър, полтъргайст, технопат (нещо средно между психопат и Професор X), както и много други, за които още не знаем :

След всичкия този видеоматериал и оскъдна информация, мога само да кажа – нов Bioshock в космоса, примесен с щипка Half-life, лъжичка Dead Space, и всичко това – „сготвено“ от мастършефовете, отговорни за Dishonored! Получаваме един продукт – Prey, и чакаме с нетърпение 5 май, за да бъдем ловеца и плячката едновременно!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Никола Гайдов

Геймър до мозъка на костите си, книжен човек, завършил Книгоиздаване в СУ, в свободното си време пише сценарии за късометражни филми и се занимава със семейния пчеларски бизнес. RPG - маняк, умира си за добра и оригинална история, независимо под каква форма. Любител на качественото фентъзи, фантастика и приключенска литература.