Android Q

Какво ново в Android Q – над 25 допълнителни функции и още

Днес ще си говорим за новото в Android Q – бета версията е вече тук… поне при собствениците на Pixel смартфони. Ще бъде ли съвместим с новите сгъваеми телефони? Кога можем да го очакваме на други устройства? И на кои телефони ще има Android Q? Скачаме веднага в описанието, защото обещаваме, че ще има изненади!

25 нови функции

 1. Благодарение на нов, вграден инструмент, освен екранни снимки, вече ще може да си правите екранно видео.
 2. Още видове вибрации – очаквайте поддържаните телефони да отговарят по още начини при докосване, завъртане и др.
 3. Поддръжка на сгъваеми телефони.
 4. Нов always-on екран – очаквайте повече информация на екрана си, дори телефонът ви е да е заключен.
 5. Нова апликация за Управление на файловете – време беше за нови функции. Край на тегленето на безплатни апликации за тази проста цел?
 6. Google ще ограничи неофициалните и нерегистрирани програми и програмни кодове в новия Android Q, за да подобрят сигурността му.
 7. Ново меню за споделяне – дали този път ще успеят да го направят правилно?
 8. Очаквайте по-бързо стартиране на всичките си програми. Как? Благодарение на подобрения в техния ART компилатор. Най-общо казано, това ще бъде постигнато чрез подобряване на приоритизирането на данни и някои нови функционалности на системно ниво. Дали това ще бъде за сметка на живота на батерията на устройството, предстои да разберем.
 9. Нов Desktop-режим, но защо?
 10. Изтрихте нещо без да искате? Ще имате възможност да върнете действието с едно докосване!
 11. Поддръжка за Dual-Sim и Dual-standby за Pixel 3. Ако имате такъв телефон, очаквайте по-добър живот на батерията.
 12. Новите известия ще имат иконка (камбанка) до себе си. Когато чуете звук, вече ще знаете за кое известие е бил.
 13. QR-код за споделяне на Wi-Fi паролата? Да, моля!
 14. Колко батерия ви остава? 40%? 20%? Не. Вече ще виждате тази информация в минути. Удобно!
 15. Кой каза, че новият Android ще бъде изцяло за ваше удобство? Премахването на известие ще се случва само с плъзгане на дясно. Плъзгане на ляво ще бъде достъп до меню за това известие. „Супер.“
 16. Много нови функции за поверителност.
 17. Нови настройки за персонализиране: цвят, шрифт в интерфейса, форма на иконките и може би още.
 18. Ако често ползвате слушалки, вече ще можете лесно да избирате източника на аудио от менюто за известия.
 19. Нови опции при задържане върху известие.
 20. Поддръжка на bokeh-ефект, дори при използване на камера-апликации от трети страни.
 21. Списъкът в Менюто с Android Default Apps (Апликации по подразбиране за Android) вече включва Филтриране на обаждания и информация за спешни случаи.
 22. Блокиране на достъпа до копирана информация – ако не ползвате копираната информация, тя не е достъпна. „Здравей, повече сигурност!“ или нови неудобства за разработчиците на виртуални клавиатури за Android? Защо го казваме? Към момента, единствено Gboard ще има права за достъп до копираната информация.
 23. Нови динамични опции за пестене на енергия, които позволяват включване на Режим за пестене на енергия, спрямо начина, по който ползвате телефона.
 24. Feature Flags – потърсете в менюто, ако тествате новата версия. Позволява ви по-детайлна персонализация. И не се притеснявайте – ако объркате нещо, настройките от това ново меню се изтриват след рестартиране.
 25. Достъп до списък с всички блокирани или спрени известия.

 

Още новини около новата версия

Хронологичен таймлайн за Android Q
Хронологичен график за новата версия. Изображението е взето от Google.

 

Очевидно персонализацията и сигурността са на фокус с новия Android Q – нищо чудно, че се очаква официална версия чак в Q3 на тази година. Все още не знаем откъде идва името, но едно е ясно: Google искат Android Q да бъде полезен и красив. Но както всички знаем: сигурността често идва за сметка на свободата. Дали Google ще успеят да намерят златната среда? Много хора се притесняват, че това ще бъде трудно постижимо. С ограничаването на нерегистрирани програми, разработчиците на нови апликации може би ще бъдат изправени пред редица проблеми. Други се опасяват да не би новата версия да се превърне в първата крачка към постепенното заключване на Android. Да, сигурността е важна, но успехът на операционната система се дължи на това, че е много по-открита и гъвкава от iOS. Дали сигурността ще вземе връх и дали изобщо тези притеснения имат почва, само времето ще покаже.

Още новини около Google

 • Google Fit вече има по-висока енергийна ефикасност.
 • Ще можете да разменяте по повече от едно изречение със своя Google Home Hub и всички останали smart Асистенти, които никой не ползва.
 • Обичате ли видеокарти? Недейте. Google пусна тийзър на своята „визия за бъдещето на гейминга“ и … разбира се, няма да плащаме повече за компютърен хардуер. Ще плащаме на Google, за да стриймваме игрите си. Очакваме големи постижения от новия Google Stadia. Google не са единствените, които инвестират в гейм стрийминг. nVidia също предприеха стъпка в тази посока чрез купуването на Mellanox.
 • Говорейки за технологичния гигант и игрите… очаквайте техен контролер за игри. Честно казано, изглежда интересно – нямаме търпение да видим дали си струва.
 • Allo, goo.gl, Google+ и Inbox: сбогом на всички от този списък. Allo е потвърден за спиране тази година. Inbox няма точна дата, но е споменато, че става дума за дата преди края на март. Goo.gl – 30-ти март. Google+ отдавна беше обявен за край на 2-ри април – тези от вас, които имат профил там, вероятно вече знаят от писмото, което Google са изпратили на всички потребители от платформата.
 • Говорейки за съкращения: Google намалят капацитета си за развитие на нови лаптопи и таблети. До всички собственици на Chrome Book: време е да се примирите. Дори производителят губи интерес към тях.
 • До всички, които ползвате Google One и имате 2TB пространство… ах, няма значение – промоцията е само за САЩ. 🙂
 • Google Lookout в помощ на хората с визуални увреждания, може да бъде изтеглен… Стига да имате и Pixel устройство.
 • Малко истински добри новини, моля? Няма проблеми: Google са свалили от Магазина си апликация, теглеща злосторни реклами на устройството ви… след 150 милиона изтегляния. Ехо?
 • Мобилната версия на Chrome вече поддържа Пестене на Данни и на HTTPS сайтове като около 80% от сайтовете в света са такива. Това е наистина добра новина.
 • Но само толкова: Google Maps взима назаем функции от Waze. Какво е чувството да си компания за милиарди долари и да ти се налага да се учиш от безплатно приложение? Не можем да кажем, но можем да ви кажем за какво става дума. Ще бъдат прибавени функции като доклади за проблеми на пътя и „скоростни капани“. Последното е може би не много характерно за България, но става дума за участъци от непрекъснат път, в които има по-ниско ограничение на скоростта.

Заключение

Google са компания, която се развива ежедневно. Показват го с всяко едно решение, което взимат напоследък и нямаме търпение да видим какво са ни подготвили с новата версия на своята операционна система. А, вие? Развълнувани ли сте за новия Android Q? Споделете в нашата Фейсбук група – ще се радваме да обсъдим впечатленията ви!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.