Учени създадоха течен метал, който се разтяга като в „Терминатор“ (видео)

Учените са измислили как да направят течен метал, който може да се разтяга във всякакви посоки. Прилича на визуален ефект от научнофантастичните филми, но е факт.

Американското химическо дружество публикува видео, в което показва разработката си. Тя идва заедно с доклад, озаглавен „Магнитни течни метали, манипулирани в триизмерното свободно пространство“ (Magnetic Liquid Metals Manipulated in the Three-Dimensional Free Space). Докладът е публикуван в престижното научно списание Applied Materials & Interfaces.

течен метал

Концепция

Блестящият течен метал може да се манипулира с магнити. Той се разтяга като измисления робот T-1000 от „Терминатор 2“.

Учени от Университета Бейханг в Китай са ръководили изследователския проект.

„Те са добавили железни частици към капчица от галий, индий и калаена сплав, потопени в солна киселина“, съобщава ACS. „По повърхността на капката се образува слой от галиев оксид, който понижава повърхностното напрежение на течния метал. Това му позволява да се разтяга и да се движи, без да се счупи“.

Ние все още сме далеч от способностите на андроидите, но изследователите смятат, че този вид течен метал един ден може да бъде включен в области от роботиката. Вече почти чуваме как шепне: „Ще се върна.“

Не спирайте да четете Technology.bg ежедневно, за да научавате всичко най-ново от света на информационните технологии. Последвайте ни и във Facebook – ние сме Технологичното общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.