Android събира близо 10 пъти повече лични данни от iOS?

В нов доклад на изследователи се твърди, че неактивните устройства с операционна система Android изпращат почти десет пъти повече лични данни на Google, спрямо това, което устройствата с iOS изпращат към системата на Apple.

Наблюдения

При тестване за целите на проучването, телефон с Android с браузъра Chrome, който работи във фонов режим, изпратил данни за местоположението на Google 340 пъти в рамките на 24 часа. Това е около 14 пъти на час, пише проф. Дъглас Шмид от университета „Вандербилт“ в доклад, който можете да прочетете тук. По думите му, данните за местоположенията достигат 35% от целия трафик обратно към Google.

В проучването се посочва още, че Android телефон с Chrome изпраща данни до Google с темп, около 50 пъти повече спрямо iPhone с браузъра Safari. В случая на Safari, Google не може да събере голяма част от данните от браузъра или устройството, освен ако човек не го използва активно, отбелязва Шмид.

Данни за местоположението

Миналата седмица Google потвърди, че продължава да събира потребителски данни за местоположение дори когато настройката „История на местоположенията“ е деактивирана. За да спрат напълно проследяването, потребителите трябва също да деактивират втора настройка, наречена „Активност в мрежата и приложенията“. Technology.bg вече описа опциите са спиране на това проследяване, които можете да прочетете ето тук.

Практиките на Google за проследяване и записване на местоположение крият риск от съдебно дело, което теоретично би могло да накара компанията да промени правилата си за това.

Google зависи в различна степен от събирането на данни, тъй като основната дейност на технологичния гигант е рекламата. Apple например разчита доста повече на хардуер. Ръководителите на Apple многократно са се хвалили с правилата си относно поверителността на потребителите. Те на няколко пъти изтъкваха това и като част от маркетингова атака срещу Google.

Следете Technology.bg всеки ден и научавайте най-интересните и най-важни новини и събития от света на информационните технологии!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.