телефон в леглото

3 причини да не спите с телефон в леглото

Някога случвало ли ви се е да заспите, докато скролвате из Facebook или Instagram на смартфона си? Или пък умишлено да го оставяте до главата си, докато заспивате? Не сте единствените. 44% от потребителите по цял свят завършват деня си с телефон в леглото. Дали от скука, дали от страх, че могат да изпуснат важни обаждания и съобщения – тези устройства вече се сраснаха с ръцете ни. И със съня ни.

Но спането до телефона може да бъде много, много опасно за вашето здраве. Ето защо.

Можете да запалите възглавницата си

Тийнейджър от Тексас наскоро се събуди с миризма на дим. Причината? Неговият Samsung Galaxy S4, който се намирал под възглавницата, се стопил частично и прогорил част от чаршафа и матрака.

До този случай се стигнало след използването на неподходящо за телефона зарядно устройство. Дори в ръководството за употреба на телефона се предупреждава да не се използват несъвместими батерии и зарядни устройства за конкретния модел. В ръководството също така се отбелязва, че съществува риск от пожар, ако притурката е покрита с нещо. Така че, призоваваме ви, придържайте се към аксесоарите на телефона от оригиналния производител.

телефон в леглото

Можете да страдате от безсъние

Мобилните телефони (a също така таблети, телевизори и други приспособления с LED екрани) излъчват това, което е известно като синя светлина. Проучванията сочат, че това може да попречи на производството на индуциращия съня хормон мелатонин и да наруши нашите циркадни ритми. Това може да се дължи на факта, че синята светлина излъчва дължини на вълните, подобни на дневната светлина, което може да накара тялото ни да си помисли, че все още не е време за лягане.

За да заспивате, когато искате (и имате нужда), трябва да изключвате електрониката два часа преди лягане. Още по-добре дръжте телефона и лаптопа си в друга стая, докато се отдавате на спокойствие и почивка.

Потенциалните рискове за здравето

Няма окончателни изследвания, които да доказват, че употребата на мобилен телефон причинява рак. Всъщност връзките към какъвто и да е вид риск за здравето все още не са така категорични и ясни. Като цяло се казва, че мобилните телефони отделят толкова малки дози електромагнитно излъчване, колкото рентгеновите лъчи и микровълновите фурни, че те са напълно безопасни. До растеж на тумори може да доведе излъчване в големи количества.

Все пак Световната здравна организация предупреди през 2011 г., че употребата им може да бъде потенциално канцерогенна за хората. Това важи особено за децата, чиито скалпове са по-тънки от тези на възрастните и са по-уязвими към радиация.

Така че, ако се тревожите за възможния риск от рак, опитайте да пишете текстови съобщения, вместо да се обаждате, дръжте телефона далеч от ухото си или използвайте слушалки или високоговорител, когато е възможно. И определено не спете с телефон до главата си.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.