Радостин Чолаков - програмист на 14 години

Радостин Чолаков – програмист на 14 години!

Радостин Чолаков е осмокласник от доспатското село Барутин, спечелил много признания и награди с уменията си в програмирането. След като се запознах с него на „GDG DevFest Sofia 2019“ е време за обещаното интервю. Днес е и неговият четиринадесети рожден ден, затова използваме момента, освен да Ви разкажем за него, и да му пожелаем всичко най-добро и още толкова усърдие в нещата, които прави.  

– Ради, разкажи ни за себе си… Кой е Радостин Чолаков и с какво се занимава?

Запалих се по програмирането, когато бях на 9 години, след като видях работата на леля ми и нейния съпруг, които са програмисти. В началото ми беше много чудно как те пишат някакъв си текст на черен фон и той се превръща в приложение. Попитах ги как всъщност става и това бяха първите ми стъпки в програмирането. Сам започнах да търся видеа и статии за JavaScript и се самообучавах. С него научих повечето концепции – цикли, функции, алгоритми, докато разработвах шах играта RSG Chess. После сам продължих да си измислям други проекти и с тях да навлизам в останалите езици – PHP, Java, C#, Kotlin, Python, Dart…

https://youtu.be/sv1KBhpMb2E

– Как се променя начина ти на мислене, след като се запознаваш с все повече хора в сферата?

С времето се запознах с доста професионалисти в ИТ сферата от България и света. Винаги това е градивно за мен, защото научавам много и извличам така наречените best practices от тях. Бях част и от няколко технологични събития, като GDG DevFest Sofia 2019, където човек има възможност да обмени опит с гилдията. 😉

– Успяваш ли да съчетаеш програмирането с училището?

Да. Основно програмирам след като си напиша домашните или когато имам нужда да си почина от училищните дейности. Обикновено подхващам по-големи проекти през ваканциите и ги доразвивам през останалото свободно време.

– Разкажи за някой от проектите си!

Тази седмица излезе последното ми мобилно приложение за AndroidAnyGoal. Идеята зад него е лесно да можеш да следиш как се справяш с различни задачки и цели. Нещо като дигитален бележник. Идеята ми дойде през лятото. Прекалявах доста с яденето на шоколад и веднъж майка ми каза: “Ти днес знаеш ли колко сладко си изял?” И аз си казах – “Ще си записвам”. Та един ден реших, че от това може да стане интересно приложение. Разбира се, развих идеята, тъй като това с шоколада беше като на шега. Съществуват доста приложения с подобни идеи – в едните можеш да следиш физическото натоварване, в други да записваш какви цели имаш за седмицата например.
И мисля, че ако тези идеи се обединят в едно приложение с простичък интерфейс, то може да е много полезно.

AnyGoal може да се използва на практика за всякакви цели и записването на напредъка става изключително лесно – с два клика. Хората могат да избират от доста готови “шаблони” (templates). Ако тяхната цел (goal) не е сред тези шаблони, те могат да създадат нов такъв и лесно да споделят линк или QR код с приятели в социалните мрежи, за да не се налага всеки да го създава поотделно.

AnyGoal - Showcase 1 - Радостин Чолаков

От техническа гледна точка приложението е разработено с Flutter и NodeJS в Google Cloud. Използвах част от ваучерите, награда от Google, която получих миналата година за разработката на проекта. В момента той е достъпен на Android и, ако е успешен, изключително лесно ще мога да изградя и iOS версия, благодарение на Flutter. За портфолио-уебсайта използвам ReactJS.

– С какво твоята апликация изпъква пред конкурентите?

AnyGoal има лесен за използване интерфейс, който в същото време може да е изключително полезен на потребителите. Най-вече, мисля, че ключова функционалност е възможността за създаване и споделяне на собствени шаблони за нашите цели. Така единственият лимит за какво може да бъде използвано приложението, остава въображението на потребителя.

AnyGoal - Showcase 2 - Радостин Чолаков

– Какви бяха най-големите трудности при разработката на приложението?

Приложението включва доста различни компоненти – база данни, back-end сървиси и интеграции с third-party услуги. Синхронизацията между всички тях беше основното предизвикателство, защото ако нещо не проработи – отнема много време, за да се намери къде точно е проблемът.

Повече за проекта на Радостин – AnyGoal, може да откриете на адрес: anygoalanytime.com.

Mобилното приложение за Android е налично в Google Play.

– Освен AnyGoal работиш ли по други проекти?

Благотворително изградих и продължавам да развивам уебсайта на фондация “Усмивка за Африка”, през който хората могат да даряват за благотворителните ни проекти.
Също така имам няколко идеи за мобилни игри и други приложения, но за тях ще разкажа на по-късен етап.

Smile for Africa - Благотворителен проект на Радостин Чолаков

– Посланието на Радостин Чолаков за читателите на Technology.BG?

На читателите бих казал, че за да са успешни, трябва да обичат това, което правят и в никакъв случай да не се отказват! Без значение дали става въпрос за програмиране или за каквото и да е било друго занимание, важното е да работим здраво и упорито по осъществяването на целите си, а не да чакаме наготово.

Радостин Чолаков е чудесен пример за това, че никога не е твърде рано, за да се впуснеш в програмирането. Всеки негов проект доказва, че с достатъчно желание и старание – всичко е постижимо. Екипът на Technology.BG ще следи неговото развитие и всички му пожелаваме успех във всяко следващо начинание!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Стилян Кангалов

Стилян Кангалов е уеб девелопър от 7 години и се занимава с различни видове графика от 12 години. Печелил е награди от конкурси по рисуване в Германия (RTL II) и е направил няколко изложби в България. Обучавал се е в академиите на "Telerik" и "HackBulgaria". Кариерата му на фрийлансър е започнала с картини за видео игри и продължила с изработката на уеб проекти за фирми в България и Англия. В момента усилията му са насочени към оптимизацията на процесите при създаването и поддръжката на уеб приложенията (Speedy Git, Shadow-Git, Snipenator.com), като успоредно разработва проект за видео библиотека - CodeLyb.com. "Свободното си време прекарвам сред природата с някоя старa книга на Стивън Кинг. Ценя стойностните хора, които мотивират останалите и променят живота ни в положителна посока."