Начало / Технологии / Наука / Нийл де Грас Тайсън: Хората никога няма да колонизират Марс
Нийл де Грас Тайсън

Нийл де Грас Тайсън: Хората никога няма да колонизират Марс

Няколко компании вече имат смели планове да бъдат първите, които ще колонизират Марс през следващите няколко десетилетия. За астрофизикът Нийл де Грас Тайсън тези планове са не просто смели. Те са глупави и недобросъвестни. Те дори може да са невъзможни.

В интервю пред Futurism.com той сподели, че за него планът за създаване на цивилизация на Червената планета е абсурден. Разсъжденията му са прости:

„Тя е напълно негостоприемна към живота, както го познаваме.“

Реалността

На първо място, това означава, че никой няма да иска да живее там. Хората като цяло обичат да живеят на места, които не са съвсем така, ами… смъртоносни. „Ние предпочитаме да останем там, където е топло и удобно“, казва ученият.

Тази проста мотивация обяснява защо не намираме населени градове, които да урбанизират пейзажите на полюсите на Земята. Антарктика е едновременно по-топла и по-влажна от всяко място на Марс и не виждаме точно хора, които са подредени на опашка да живеят в арктическата тундра.

„Няма да видим градове, които процъфтяват на Марс, по същата причина“, казва Нийл де Грас Тайсън. Подобно на ледените кътчета на нашата планета, да – някои хора ще се осмелят да посетят небесното тяло за кратки екскурзии и научни експедиции, но те няма да останат задълго. „Определено ще го посетим като място за почивка. Но съм скептичен, че ще намерите легиони от хора, които ще отидат там и ще искат да останат „, каза още той.

Но не само хората ще възприемат Марс като непривлекателен дом. Според учения, те не могат да го колонизират, дори да искат.

Червената планета има много тънка атмосфера и няма магнитно поле. В резултат, смъртоносните космически и ултравиолетови лъчи удрят повърхността, превръщайки почвата в „токсичен коктейл“ от химикали. Също така причиняват температури, които се понижават до минус 62 градуса по Целзий (минус 80 градуса по Фаренхайт).

За да оцелеят при тези смъртоносни условия, хората ще се нуждаят от цяла инфраструктура, която имитира Земята. А това е почти невъзможно да се създаде.

Така че, всъщност кой ще колонизира Марс? Тайсън не е оптимист.

„Не защото не искам да бъде така. Аз съм просто реалист за това“.

Ученият призова за „рационална оценка“ на способността ни да управляваме пространството.

За екипите на SpaceX, MarsOne и НАСА, вероятно пътуването до Марс не изглежда илюзорно. Това просто изисква повече подготовка. Но ако колонизирането на Марс не е възможно поради биологията на хората, може би те ще трябва да преоценят плановете си.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.