гийк познания

Българските програмисти са в топ 10 по гийк познания в света, сочи статистиката

Програмистите в България са в топ 10 по т.нар. гийк познания в света, сочи любопитно ново проучване. То е дело на софтуерната компания DataArt. Данните са базирани на статистиките на платформата Skillotron, чрез която софтуерни специалисти от различни части на света имат възможност да тестват своите умения и знания.
Оказва се, че гийк познанията на българските програмисти са най-силни в области като анимация, ТВ предавания и кино. Това показват статистиките на платформата от секция „Geek Culture”, която беше добавена към функционалностите на Skillotron през февруари 2018 г. Тя вече обхваща над 190 въпроса, разделени в пет категории, на които са отговорили над 3000 участника от 24 държави.
Впрочем, чрез добавянето на тази нова категория, програмисти от различни части на света могат да тестват  както знанията си в различни технологични области (като PHP, .NET, Java, Android, iOS и т.н.), така и да проверят своите гийк познания. Това включва различни развлекателни теми, свързани с настолни и видео игри, комикси, книги, филми, сериали, анимация и гийк мемове.

Отлични резултати

Държавите, в които програмистите показват най-силна информираност относно гийк културата, са съответно Украйна, Русия, Полша, САЩ, Аржентина, България, Казахстан, Великобритания, Литва и Беларус.
България заема шесто място по отношение на брой преминати нива в различните гийк категории. В същото време сме на осмо място по общ резултат и цялостно представяне. Статистиките показват също така, че гийк програмистите у нас са се справили доста по-бързо в отговарянето на въпросите, в сравнение със средното време за отговор в платформата. На тях им е отнело средно 12 минути за сесия, с 3 минути по-бързо от останалите участници.
Skillotron e платформа, базирана на геймификацията, която е насочена към ИТ специалисти. Чрез нея те могат да проверят своите умения, да задават въпроси, както и да съпоставят своите резултати с останалите участници. В базата данни са налице над 2000 въпроса, изготвени от софтуерни специалисти и допълвани ежедневно от самите участници. Въпросите са разделени в 16 категории и множество подкатегории. Те са свързани както с програмни езици, така и с project management насоченост.
Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.