Linux kernel 5.9

Linux kernel 5.9 – какво ново и как да го инсталираме

Сякаш вчера излезе най-голямата и скучна версия на Linux Kernel 5.8. Така е в технологичния сектор – времето лети. Същото важи и за новите версии. Новият Linux Kernel 5.9 не предлага нищо кой знае колко фрапантно за обикновения потребител. За IT специалистите обаче са налице няколко интересни функции на новия Kernel. Те са насочени към сървърите на центровете за данни.

Нека да разгледаме някои от по-важните функции в най-новото ядро ​​на Linux.

Linux kernel 5.9: Голямо повишаване на производителността

Голямата новина е, че повишаването на производителността на Linux kernel 5.9 се отнася както за AMD, така и за архитектурата на Intel. Базираните на Intel системи ще се радват на повишаване на производителността чрез поддръжка на инструкцията FSGSBASE, която най-накрая е завършена в тази версия. FSGSBASE е въведена с поколението на Intel „Ivy Bridge“ и увеличава производителността при тежко натоварване. Тази нова инструкция може да позволи на потребителите да пишат GSBASE без взаимодействие с ядрото. Добавянето на FSGSBASE би трябвало да подобри ядрото на Linux на бенчмарк тестовете и в реална употреба.

Ако имате ARM / ARM64 устройства във вашия център за данни, няма да останете без ъпдейт. Linux kernel 5.9 повишава производителността за тази архитектура чрез оптимизирана информация за използване на планировчика – Schedutil. Това допълнение е подобно на това на Intel P – state push.

Архитектурата ARM / ARM64 също получава нов sysfs превключвател, който контролира оптимизацията на енергийната ефективност на процесора и множество корекции на CPUfreq.

Подобрения в съхранението и файловата система

Като се има предвид, че Fedora 33 мигрира към Btrfs, новото ядро изглежда логично. Btrfs се радва на множество подобрения в производителността. И с добавянето на повече поддръжка на NVMe 2.0 за SSD устройства, производителността на файловата система на сървърите трябва да бъде значително подобрена. Едно важно подобрение за Btrfs е добавянето на нова опция за спасително монтиране, която групира всички съществуващи опции за монтиране заедно за по-надеждно възстановяване.

Наред с Btrfs, надстройка получиха и XFS, ext4 и F2FS.

Какво още?

Има редица други подобрения и допълнения, които ще се разглеждат като важни за администраторите на центъра за данни на Linux. Краткият списък включва:

  • По-добро управление на анонимната памет;
  • Нов контролер на паметта на плочата, който трябва да доведе до по-ниско използване на общата памет на ядрото;
  • Поддръжката на ZSTD-компресирано ядро, ramdisk и initramfs ще доведе до по-бързо boot-ване;
  • Спецификацията USB 4 получи повече поддръжка;
  • Първоначална работа по поддръжка на процесор IBM POWER10;
  • Корекции на грешки за състезателни условия и изтичане на памет във всички модули.

Как да инсталирате Linux kernel 5.9

Преди да дам насоки за инсталиране на най-новото ядро на Linux, знайте, че вероятно не трябва да го правите. Защо? Защото Вашите дистрибуции на Linux, поддържащи център за данни като Ubuntu, RHEL, SLED и CentOS, не са добавили своите оптимизации в тази версия.

Може да имате основателна причина да надстроите до това най-ново ядро на Linux – или може просто да искате да го тествате на непроизводствена машина. Така или иначе инсталирането на най-новото ядро ​​на Linux не е толкова трудно (поне при определени дистрибуции).

Процесът на инсталиране на ядрото Linux 5.9 (mainline) на Ubuntu Server и CentOS 8 изглежда по следния начин:

Инсталация в Ubuntu Server (20.04)

Влезте в сървъра си и изтеглете необходимите .deb файлове със следните команди:

cd /tmp

wget -c https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v5.9/amd64/linux-headers-5.9.0-050900_5.9.0-050900.202010112230_all.deb

wget -c https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v5.9/amd64/linux-headers-5.9.0-050900-generic_5.9.0-050900.202010112230_amd64.deb

wget -c https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v5.9/amd64/linux-image-unsigned-5.9.0-050900-generic_5.9.0-050900.202010112230_amd64.deb

wget -c https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v5.9/amd64/linux-modules-5.9.0-050900-generic_5.9.0-050900.202010112230_amd64.deb

След като всички файлове се изтеглят, инсталирайте ги с командата:

sudo dpkg -i *.deb

Когато инсталацията завърши, рестартирайте и трябва да сте готови. След като влезете обратно в системата въведете командата:

uname -r

Трябва да виждате, че вашият сървър на Ubuntu вече работи с ядро 5.9.

Инсталация в CentOS 8

Сега нека направим същото за CentOS 8. Влезте в този сървър и първо инсталирайте GPG ключа за необходимото хранилище със следните команди:

cat /etc/redhat-release

uname -srv

sudo rpm --import https://www.elrepo.org/RPM-GPG-KEY-elrepo.org

Инсталирайте хранилището с командата:

sudo dnf install https://www.elrepo.org/elrepo-release-8.0-2.el8.elrepo.noarch.rpm

Инсталирайте ядрото на основната линия (5.9) с командата:

sudo dnf --enablerepo=elrepo-kernel install kernel-ml

Рестартирайте вашата CentOS машина. След като влезете отново, въведете командата:

uname -r

Като резултат вече трябва да виждате обновеното ядро на Linux 5.9.

Честито! Успешно сте инсталирали ядрото 5.9 на Linux както на Ubuntu Server, така и на CentOS 8. Препоръчваме да направите този ъпдейт на тестова или виртуална машина, за да видите дали това последно ядро отговаря на промотираната реклама за повишаване на производителността.

Ако пък срещнете проблем с инсталацията, искате да обмените информация на тази или други IT теми, не се колебайте да ни потърсите в нашата Facebook група Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg