Майският ъпдейт на Windows 10

Майският ъпдейт на Windows 10 – нови функции или проблеми в 1903

Тази пролет софтуерният гигант от Редмънд ще пусне майския ъпдейт на Windows 10 с версия 1903, който ще ни донесе промени в управлението и прилагането на обновления, подобрения и нови функции на сигурността и потребителския интерфейс. Повечето от нас, минали през предишните големи ъпдейти, помнят проблемите с липсващи файлове, с аудиото, сини екрани и изчезване на мрежови дискове.

Основните промени идват с акцент към по-пълен контрол на потребителите към обновленията. Месечните кръпки, както и тези за сигурността ще останат в познатото ни меню “Check for updates”, а главните ъпдейти, добавящи нови функции или променящи други изцяло, ще са отделени, като потребителят ще бъде уведомяван и ще може да избере кога или изобщо дали иска тяхната инсталация. След този ъпдейт операционната система ще има функцията сама да маха последни минали обновления и да ги отлага с 30 дни при появили се проблеми с тях или довеждащи до нестабилност на системата.

За да подобрят процеса по обновяване и избегнат съобщенията за недостатъчно място на дисковете, от Microsoft са измислили решение, при което Windows вече ще заделя 7GB от диска специално за нуждите на ъпдейтите. Вграденото отстраняване на грешки също е разширено с автоматичен режим за търсене и отстраняване на проблеми, като ще се води история с препоръчани фиксове или такива, извършени с разрешението на потребителя. “Любимите” ни сини екрани вече ще бъдат по-информативни и ще дават предложения за разрешаване на проблема.

Сигурността се разширява с нова функция на вградената антивирусна система – Tamper Protection, тя ще ограничава промените по системата за сигурност от други приложения, съмнително поведение в активни програми, изтриване или спиране на Windows Defender, облачно базирано засичане на малуер и потенциално опасни файлове в уеб пространството. За корпоративни потребители тази функция ще може да се контролира централизирано.

Windows sandbox за широко ползване

Нововъведение ще е и Windows Sandbox – така нареченият “пясъчник”, или среда, в която ще може да се пускат, изолирано от останалата част на операционната система, потенциално опасни приложения. Администраторите ще имат опцията да забранят употребата на въпроси за сигурност при локални потребители.  Линукс подсистемата също ще бъде разширена с опция за импортиране и сайдлоудване на дистрибуции, достъп до линукс файлове чрез Уиндоус, команди за управление на дистрибуции.

Потребителският интерфейс също ще претърпи доста промени и нововъведения. Майският ъпдейт на Windows 10, версия 1903, ще донесе нова светла тема на потребителите, които не харесват тъмно старт меню и таск бар. Познатото ни Start Menu ще бъде само с една колона приложения под формата на мозайка, което ще доведе до по-изчистен и прибран интерфейс. Също така старт менюто ще работи в отделен процес и при евентуален проблем с него няма да забива абсолютно цялата графична среда, а ще е възможно да се рестартира само то. Големи промени ще претърпи и Action centre, който ще получи плъзгач за контрол на яркостта с четири позиции, а бутоните, които съдържа, ще могат да се пренареждат директно с няколко клика.

Светъл потребителски интерфейс
Taка ще изглеждат новите старт меню, таск бар и панел за управление в майския ъпдейт на Windows 10

Нова опция за визуализация ще получи и логин екранът. За да се съсредоточим в този процес, ще се замазва фонът и така ще се акцентира върху формата за вписване. Search и гласовият асистент Cortana ще бъдат разделени, като търсенето ще предлага познатите ни резултати и ще включва последно преглеждани файлове и стартирани приложения, a Cortana ще може да бъде активирана с гласова команда или отделна икона. Настройките на двете функции ще бъдат отделени за по-удобна персонализация.

Иконката за жична или безжична мрежа ще бъде заменена със земно кълбо, като при клик на него ще се отварят опциите за избор на мрежа, самолетен режим и активиране на хотспот. При избора на език за писане ще бъдат добавени опции за различни видове символи и емотикони. Във версия 1903 потребителите ще получат възможността да премахнат още повече от вградените приложения в операционната система като: 3D Viewer, Calculator,  Calendar, Groove Music, Mail, Movies & TV, Paint 3D, Snip & Sketch, Sticky Notes и Voice Recorder.

Това не са всички промени, които ни предстоят с майския ъпдейт на Windows 10 до версия 1903, която наричаха 19H1 в предварителните фазидостъпни само за тестове, но нека се надяваме, че тя ще бъде по-стабилна и безпроблемна за потребителите от първия ден на официалното си представяне пред всички.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Младенов