Заглавна снимка на дневна доза - "Condor Cluster - суперкомютър, изграден от PlayStation 3 конзоли"

Condor Cluster – суперкомпютър, изграден от PS3 конзоли

Знаете ли, че… Един от най-бързите суперкомпютри на американските военновъздушни сили е изработен от… PlayStation 3 конзоли. Конзолите, използвани за разработката на този компютър с името „Condor Cluster“, са общо 1760 на брой. Поради евтината цена на конзолите, както и тяхната мощност, от Изследователската лаборатория на военновъздушните сили в САЩ решават да създадат суперкомпютър.

Condor ClusterМощната машина е разработена през 2010 година, като нейната цена тогава излиза около 2 милиона щатски долара. Цената е сравнително ниска, ако гледаме тази на останалите суперкомпютри, чиято цена варира между 100 и 300 милиона щатски долара. Благодарение на графичната производителност на конзолите, Condor Cluster е с подобрени алгоритми и може да разпознава замъглени (размазани) летящи обекти. Суперкомпютърът е създаден с цел обработване на сателитни изображения, изследвания, касаещи изкуствения интелект и подобрения на радарните системи.

Използваните конзоли за направата на Condor Cluster са по-старата версия на PlayStation 3, защото той позволява да му бъде инсталирана Linux ОС, докато по-новите модели Slim и Super Slim не позволяват промяна на операционната система. Ако се питате колко бърз е – машината може да отваря изображения с Ultra висока резолюция за по-малко от секунда. Струва Ви се малко? Тази купчина PlayStation може да извършва забележителните 500 трилиона операции с плаваща запетая за секунда (TFLOPS), с което става най-бързият интерактивен компютър, с който разполагат в американските военновъздушни сили и 33-ият най-голям суперкомпютър в света. 

Свали като WallPaper (Full HD)

Ако прочетеното до сега Ви е изненадало, то тогава сега е моментът да Ви поканим в нашата официална фейсбук група. Присъденете се към Технологичното общество на България, където може да намерите още интересни факти и новини, свързани с технологиите.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Николов

Занимавам се с компютърни технологии от 7 годишен. Завършил съм средно образование с профил информатика и информационни, а интересът ми е Game Development. Обичам градивната критика, като много често давам такава.